2021
Περιοδικό

Μαρμελάδα μήλο – εύκολη και νόστιμη

Μαρμελάδα μήλο – εύκολη και νόστιμη

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Μερικά μυστικά για την τέλεια μαρμελάδα:

Να βάζετε όση ζάχαρη χρειάζεται, ούτε λιγότερη ούτε περισσότερη. Περίπου στο 60-70% του βάρους του φρούτου που χρησιμοποιείτε. Τον καιρό της γιαγιάς μας έλεγαν «όσο βάρος είναι το φρούτο, τόση ζάχαρη βάζουμε», αλλά αυτό είναι λάθος. Τότε όλα γίνονταν «με το μάτι», δεν μετρούσαν το βάρος και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα το άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση της μαρμελάδας, τους ενδιέφερε μόνο να είναι γλυκιά και χορταστική. Σήμερα γενικά τα γλυκά τα φτιάχνουμε «πιο άγλυκα» για διαιτητικούς λόγους αλλά και για να αναδεικνύουμε τη βασική γεύση των υλικών τους. Ακόμα και τον καφέ παλιά τον έπιναν βαρύγλυκο, ενώ σήμερα υπάρχει η τάση προς τον σκέτο.

 

Να μη κάνετε μεγάλη ποσότητα. Όχι πάνω από δύο κιλά φρούτο τη φορά. Η μεγάλη ποσότητα φρούτου δεν βοηθά να δέσει η μαρμελάδα στο σωστό χρόνο, με συνέπεια να κινδυνεύει να “πιάσει” στον πάτο και να χάσει και το χρώμα της.

 

Η μαρμελάδα από μήλο, εκτός από την κλασική μηλόπιτα, συνοδεύει ιδανικά τα κέϊκ, ιδιαίτερα σοκολάτας, απλώνεται τέλεια πάνω σε μια πάστα φλώρα ή τυλίγεται μέσα στα νηστίσιμα σκαλτσούνια.

Αν, πάντως, για κάποιο λόγο δεν προλάβετε να φτιάξετε αυτήν την μαρμελάδα, κανένα πρόβλημα! Ο Αχιλλαδέλης να είναι καλά. Εκτός από τις αμέτρητες ποικιλίες γλυκών κουταλιού (πάνω από 28), εκτός από τους περίφημους 5 διαφορετικούς παραδοσιακούς χαλβάδες (βανίλια, κακάο, με αμύγδαλο, με θυμαρίσιο μέλι και με σουσάμι ολικής αλέσεως), διαθέτει επίσης εκλεκτές γευστικές και αρωματικές μαρμελάδες από διαλεγμένα τοπικά προϊόντα της Λήμνου, που έχουν βραβευτεί σε Ελλάδα και το εξωτερικό. Τηλ. 2254061250.

Η μαρμελάδα με μήλο είναι εύκολη στην παρασκευή της διότι τα μήλα περιέχουν πολύ πηκτίνη. Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς μαυρίλες. Μην παραλείψετε το πορτοκάλι γιατί πραγματικά απογειώνει τη γεύση.

Εάν δεν έχετε τούλι, μπορείτε να κάνετε το εξής: Βάλτε τα φλούδια και τα κουκούτσια σε κατσαρόλα με νερό (τουλάχιστον 4 φλ.) και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα. Μετά σουρώστε το και πάρτε 2 φλ. από αυτό το νερό να προσθέσετε στην κατσαρόλα με τα μήλα.

Αντί να περάσετε από το μπλέντερ τα μήλα, θα μπορούσατε ίσως να τα τρίψετε από την αρχή. Τη μαρμελάδα μπορείτε να την κάνετε και λίγο πιο εξωτική, αν προσθέσετε μπαχαρικά, για παράδειγμα 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα ή γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο.

 

ΥΛΙΚΑ για 4 βάζα

8 φλιτζάνια κομμένα μήλα (θα χρειαστούν 8-9 μέτρια μήλα)

5-6 φλιτζάνια ζάχαρη

3-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνιο

1 πορτοκάλι όπως είναι με τη φλούδα

Κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα μήλα μας, καθαρίζουμε τη φλούδα, τα κόβουμε και βγάζουμε και το κέντρο τους με τα κουκούτσια και τα κόβουμε μικρά κυβάκια. Τα καθαρισμένα μήλα βάλτε τα σε μια λεκανίτσα με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Τα υπόλοιπα (κυρίως τα κομμάτια με το κουκούτσι) βάλτε τα σε ένα τούλι. Τα κουκούτσια και η φλούδα έχουν την περισσότερη πηκτίνη.

Στην κατσαρόλα βάλτε τα μήλα, το τούλι με τα φλούδια και τα κουκούτσια και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα, να μαλακώσουν κάπως.

Βγάλτε το τούλι, βγάλτε και τα μήλα. Μην πετάξετε το νερό. Περάστε τα μήλα από το μπλέντερ και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα (με το νερό).

Κόψτε το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια (αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια). Κόψτε και τη φλούδα του σε λεπτές λωρίδες.

Προσθέστε στα μήλα τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και αφήστε να βράσουν μέχρι να γίνει η μαρμελάδα (όταν φτάσει στους 104°). Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε κάντε το τεστ του κρύου πιάτου – όπως θα δείτε παρακάτω.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε πότε να σταματήσουμε το βρασμό όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, είναι να έχουμε ειδικό θερμόμετρο. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία βρασμού φτάσει τους 104-105°C.

Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε δύο πιατάκια στην κατάψυξη να κρυώσουν. Βγάζουμε το ένα, βάζουμε πάνω του 1 κουταλάκι γλυκού από τη μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Το βγάζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό μας. Αν μπορούμε να κάνουμε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη.

Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε συνεχίζουμε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα. Όση ώρα δοκιμάζουμε καλό είναι να κατεβάσουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, για να μην παραβράσε και κολλήσει.

Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όπως είναι καυτή τη βάζουμε στα αποστειρωμένα βάζα. Πολλοί τα κλείνουν αμέσως με τα καπάκια και τα γυρίζουν ανάποδα μέχρι να κρυώσουν για να κλείσουν αεροστεγώς.

Άλλοι, πάλι, γεμίζουν τα βάζα και τα αφήνουν να κρυώσουν όρθια στον πάγκο.

 

Πώς αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα:

Πλύντε και στραγγίστε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button