Επίκαιρα

Με τους Σουηδούς τουρίστες ανάμεσα μας, μερικές συγκρίσεις με την Σουηδία

Μερικές συγκρίσεις με την Σουηδία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Σουηδία έχει τον ίδιο πληθυσμό με μας: 10 εκατομμύρια. Είμαστε επίσης και οι δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφέρει όμως από εμάς σχεδόν στα πάντα. Για παράδειγμα, Η μισή Ελλάδα, 5 εκατομμύρια, είναι στοιβαγμένη στην Αθήνα, σε πολυκατοικίες με 20 οικογένειες η καθεμία. Στην Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχουν πολυκατοικίες. Είναι 3 φορές μεγαλύτερη σε έκταση και αραιοκατοικημένη. Το ένα σπίτι απέχει από το γειτονικό 100 μέτρα.

 

Σε κάθε πόλη υπάρχει ειδικό “πάρκο σκυλιών”, όπου πηγαίνουν τα σκυλιά τους για βόλτα για να ξεμουδιάσουν, να τρέξουν και να παίξουν. Μάλιστα σ’ αυτά τα πάρκα έχει και καφετέριες, για συνάντηση με άλλους ιδιοκτήτες σκυλιών, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κλπ.

Εδώ σε μας, αντίθετα, δεν υπάρχουν τέτοια, και τα σκυλιά αποπατούν στα πεζοδρόμια, ακριβώς εκεί που περπατούν οι πεζοί, ή κατουρούν τις ρόδες των παρκαρισμένων αυτοκίνητων.

Εννοείται ότι στη Σουηδία δεν κυκλοφορεί ούτε ένα (1) αδέσποτο σκυλί.

Τα σπίτια τους σχεδόν όλα είναι μονοκατοικίες με αυλή 2-3 στρέμματα. Εκεί όσοι θέλουν έχουν οικόσιτα ζώα, κότες κλπ. Εμείς, αντίθετα, δεν έχουμε αυλές και κήπους, τα δώσαμε αντιπαροχή. Ακόμα κι αν έχουμε, απαγορεύεται περισσότερο από 5 κότες και ένα κουνέλι.

 

Στη Σουηδία έξω από κάθε πόλη υπάρχει ένα μεγάλο χωράφι του Δήμου 80-100 στρέμματα, με πομόνα για υδροδότηση και μικρές αποθηκούλες. Εκεί μπορείς να νοικιάσεις ένα μικρό μέρος και, σαν χόμπι, να καλλιεργείς ο,τι θέλεις, μαρουλάκια, ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, φασολάκια, φράουλες κλπ.

Εμείς δεν έχουμε κάτι τέτοιο, και περιμένουμε μια φορά την εβδομάδα να πάμε στην λαϊκή αγορά να ψωνίσουμε τα πανάκριβα λαχανικά και φρούτα.

Στη Σουηδία δεν υπάρχουν διόδια και οι δρόμοι είναι σε άριστη κατάσταση. Εμείς αντίθετα έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ διοδίων ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις, μετωπικά, πλάγια, παράπλευρα κλπ. Μόνο τη μέρα των εκλογών περνάμε ελεύθερα χωρίς να πληρώνουμε.

 

Στη Σουηδία όλοι οδηγούν ήρεμα, κρατούν απόσταση 50 μέτρα από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, δεν κάνουν παράνομες προσπεράσεις, σέβονται τους πεζούς και ποτέ δεν κορνάρουν.

Εμείς εδώ κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας ακούγεται στην διαπασών να σού τρυπάει τα αυτιά το μεγάφωνο, “Ω, παλιατζής! Όλα τα παλιά μαζεύω, μπρούντζινα, χαλκώματα, καλώδια, μπαταρίες, καλοριφέρ, ψυγεία, θερμοσίφωνα, αλομίνια, αλέτρια, πλυντήρια, αυτοκίνητα μικρά και μεγάλα, και οτι άλλο έχετε, αυλές καθαρίζω, υπόγεια καθαρίζω. Ω, παλιατζής! …

Στη Σουηδία γίνεται προγραμματισμός σπουδών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ώστε όταν ο σπουδαστής αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, να βρεί αμέσως δουλειά. Σε μας, αντίθετα, οι πτυχιούχοι μας περιμένουν χρόνια άνεργοι να βρουν δουλειά, και κατόπιν χιλιάδες ξενιτεύονται.

Στη Σουηδία μια δασκάλα παίρνει μισθό 3.500 ευρώ, μια νοσοκόμα 4.200 κι ένας γιατρός 5.800.

 

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, εμείς στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο κλίμα και ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο. Εάν είχαμε και τους σουηδικούς μισθούς, τότε θα ήμασταν οι καλύτεροι του χωριού και δεν θα μας έλειπε σχεδόν τίποτα!

συγκρίσεις.png

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button