Απόψεις

Μελιτζάνα – ο βασιλιάς των λαχανικών με τις άπειρες χρήσεις

Μελιτζάνα – ο βασιλιάς των λαχανικών με τις άπειρες χρήσεις

  • Ψητή στο φούρνο με σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
  • Μελιτζανοσαλάτα
  • Μουσακάς
  • Παπουτσάκια
  • Ιμάμ μπαϊλντί
  • Τηγανητές με τζατζίκι
  • Γεμιστές (όπως οι ντομάτες και πιπεριές)
  • Στο μπριάμ (τουρλού)
  • Τουρσί
  • Γλυκό κουταλιού

 

Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Τα πιο δημοφιλή είναι ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ μπαϊλντί.

Στην Ιταλία την συνοδεύουν με παρμεζάνα.

Ως ορεκτικό (τουρσί) είναι πολύ συνηθισμένο το χειμώνα με φασουλάδα και άλλα νηστίσιμα φαγητά, μαζί με το ντοματάκι, το λάχανο και την πίκλα.

Σαν φυτό είναι πολύ αποδοτικό και δίνει καρπούς μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα έχουμε αρκετές ιδιαίτερες ποικιλίες, όπως π.χ. την σκουρόχρωμη Λαγκαδά,  την φλάσκα (που χρησιμοποιείται πολύ για γεμιστά), την μελιτζάνα δάκρυ, την δίχρωμη τσακώνικη Λεωνιδίου, την λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης και την χιώτικη, που είναι μεγάλη σε μέγεθος και στρόγγυλη σαν αχλάδι.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, που είναι αυτό που κάνει το χρώμα της να αλλάζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Είναι, επίσης, πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελούσε πάντα αγαπημένη τροφή βασιλιάδων και βασιλισσών. Αν και συγγενεύει στενά με την πατάτα και αναπτύσσεται παρόμοια με την ντομάτα, περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νασουνίνης, ασβεστίου και καλίου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «βασιλιά των λαχανικών».

Μπορούμε να φυτέψουμε μελιτζάνες στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και να τις απολαμβάνουμε φρέσκιες και λαχταριστές στην κουζίνα μας.

Η μελιτζάνα τρώγεται κυρίως ψητή ή τηγανητή και αποφεύγουμε να την τρώμε ωμή, λόγω της πικρής γεύσης της, καθώς και της σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που περιέχει, ειδικά όταν συγκομίζεται πρόωρα.

Στη Λήμνο η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη με μελιτζανάκι φτιάχνει ένα από τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού.

Οι μελιτζάνες έχουν και μια περίεργη σχέση με τους …ψαράδες. Καμιά φορά όταν η ψαριά είναι φτωχική ή δεν έπιασαν τίποτα, λένε «Πάλι μελιτζάνες θα φάμε σήμερα»!, που σημαίνει ότι οι μελιτζάνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο, εύκολο, νηστίσιμο και νόστιμο φαγητό.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button