Περιοδικό

Μένουμε σπιτι , Μένουμε δραστήριοι. Ασκήσεις Δωματίου.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ….

…. ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ

Άρθρο του Βασίλη Ι. Πλιάτσκα, Φυσικοθεραπευτή, MSc

Με την εμφάνιση του νέου Κορονοϊού Covid-19 στη χώρα μας, πολύ γρήγορα οι αρχές συνέστησαν τη μείωση της άσκοπης εξόδου και την παραμονή μας στο σπίτι, με το σλόγκαν «Μένουμε σπίτι». Στη συνέχεια, εφαρμόστηκαν δραστικότερα μέτρα, με την επιβολή προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, με αποτέλεσμα οι ελάχιστες μετακινήσεις να εκμηδενιστούν.

«Μένουμε σπίτι» όμως, δεν σημαίνει ότι σταματάμε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σημαίνει ότι μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στην οικογένεια, να διαβάσουμε, να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, συγχρόνως δε να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι.

Είναι αντιληπτό ότι, όσο μένει κάποιος στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αδρανοποιείται. Χάνει τους ρυθμούς της καθημερινότητας, μειώνοντας τις συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως τη μετάβαση στο γραφείο με τα πόδια (εφόσον η απόσταση το επιτρέπει), τα καθημερινά ψώνια, τη βόλτα. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις στη σωματική και στη ψυχική υγεία.

Πως όμως μπορούμε να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι εντός της οικίας;

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικά μία σειρά, απλών αλλά όχι απλοϊκών, θεραπευτικών ασκήσεων.

Στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η διατήρηση της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας (η αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος, η γνώση για το πού και με ποιον τρόπο βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο και με ποιον τρόπο κινείται σε αυτόν), της δύναμης και της αντοχής.

Παρόλα αυτά, πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τον Ιατρό ή τον Φυσικοθεραπευτή σας, για την εκτέλεση ή την τροποποίηση αυτών.

Ασκηση 1: Όπως είστε ξαπλωμένοι, κινήστε επαναλαμβανόμενα το πέλμα σας προς τα πάνω και κάτω.

Ασκηση 2: Καθήστε σε μία καρέκλα και κρατώντας τον κορμό σας σταθερό στην πλάτη της καρέκλας, τεντώστε τα γόνατά σας, εναλλάξ.

Ασκηση 3: Καθήστε και ανασηκωθείτε από την καρέκλα, εναλλάξ.

Ασκηση 4: Στηριζόμενοι στην πλάτη μιας καρέκλας, σηκώστε το γόνατό σας ψηλά. Επαναλάβετε το ίδιο και με το άλλο γόνατο.

Ασκηση 5: Στηριζόμενοι στην πλάτη μιας καρέκλας, σε στάση προσοχής, ανοίχτε το πόδι σας στο πλάι. Επαναλάβετε στο άλλο πόδι.

Ασκηση 6: Σταθείτε μπροστά σε ένα τοίχο και στηριζόμενοι επάνω σε αυτόν, σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Προοδευτικά δοκιμάστε στο ένα πόδι και εναλλάσσετε.

Ασκηση 7: Σταθείτε με την πλάτη σε έναν τοίχο και ανοίξτε τα πόδια σας, στο πλάτος των ώμων. Στηριζόμενοι στον τοίχο, λυγίστε τα γόνατά σας, όσο μπορείτε.

Ασκηση 8: Τοποθετήστε τα χέρια σας, στο πλαίσιο μιας πόρτας, σε σχήμα σταυρού και φέρτε το σώμα σας προς τα εμπρός. Προσοχή να είστε σε θέση βήματος.

Ασκηση 9: Ακουμπείστε σε έναν τοίχο, κρατώντας ένα σκουπόξυλο. Προσπαθείστε να σηκώσετε το σκουπόξυλο πάνω από το κεφάλι, χωρίς να μετακινηθείτε από τον τοίχο.

Ασκηση 10: Σταθείτε σε στάση προσοχής και κρατήστε το σκουπόξυλο πίσω από την πλάτη. Σπρώξτε το όσο πιο πίσω μπορείτε.

Εκτελέστε 6-8 φορές την κάθε άσκηση ξεχωριστά. Καθώς αυτές θα γίνονται πιο εύκολες, δοκιμάστε να αυξήσετε στις 10-12 φορές. Επαναλάβετε όλες τις ασκήσεις 2-3 φορές.

Οι πηγές των ασκήσεων-φωτογραφιών είναι από το AAOS και το SUMMIT MEDICAL GROUP

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button