Περιοδικό

Μέρες  Αυγούστου !!!

Μέρες  Αυγούστου !!!

Γράφει (κάθε Παρασκευή) η Χριστίνα Κάβουρα

Μέρες Αυγούστου στο νησί μας που τιμήθηκε φέτος  ιδιαίτερα από τον τουρισμό ! Πολύς κόσμος μας επισκέφθηκε  – Έλληνες και ξένοι – απόλαυσαν βόλτες και παραλίες, θάλασσες και ηλιοβασιλέματα,  συνωστισμός βραδινός στην αγορά της Μύρινας !

Χάρηκαν τις ομορφιές του νησιού μας  απορώντας που δεν το είχαν ανακαλύψει νωρίτερα, νομίζω  – και έχω επισκεφθεί πολλές γωνιές του πλανήτη μας – ότι οι δικές μας παραλίες είναι πολλές και μοναδικές !

Το νησί μας πολυδιαφημίστηκε, εικόνες του ταξίδεψαν στον μεγάλο κόσμο και η εναλλαγή των τοπίων του έκανε  εντύπωση, αλλά όλος αυτός ο κόσμος μου μας ήλθε τονίζει και τις δικές μας υποχρεώσεις !

Έχουμε τις προδιαγραφές για τόσο κόσμο ?

Απόλαυσαν οι ξένοι μας καλό φαγητό  αρτυσμένο με Λημνιακά προϊόντα ?

Υπήρχε επάρκεια στο νερό ?

Από δική μου  Αυγουστιάτικη πείρα και την πείρα  φίλων μου δεν είμαι και πολύ σίγουρη !

Τα Αυγουστιάτικα εδέσματα που  φάγαμε σε ταβέρνες  του νησιού που είχαν διαφημιστεί παλιότερα για το καλό φαγητό τους, με όση καλή διάθεση και να είχαμε, απλά δεν τρωγόταν !

Φίλος μου έλεγε ότι σε κατάστημα στο Λιμάνι περίμενε 44 λεπτά για να εξυπηρετηθεί και μια και ήταν γνωστός Λημνιός, ντρεπόταν και να φύγει.

Σίγουρα δεν ήμασταν έτοιμοι για τόσο κόσμο  και σίγουρα δεν κάναμε και μεγάλες προσπάθειες να τα βγάλουμε πέρα με τόσο κόσμο. Το να πέσει τόσο πολύ η ποιότητα του φαγητού δεν είναι κάτι αναμενόμενο, ούτε πρέπει να είναι !  Ας υπάρχουν λιγότερα φαγητά στο μενού  αλλά να  είναι καλομαγειρεμένα από καλά υλικά, έχει και ντόπια καλά κρέατα το νησί. Το να σερβίρεις  π.χ. κοντοσούβλι  σκληρό και καμένο που ούτε με το μαχαίρι δεν κόβεται  προσβάλλεις τον πελάτη, ο οποίος πληρώνει και πρέπει να έχει το ανάλογο γι  αυτό που πλήρωσε !  Σαγανάκι που να είναι σαγανάκι από τυρί Λημνιό μελίχλωρο, και καλαθάκι Λημνιό ή Λημνιά φέτα στην χωριάτικη όχι τρίματα !  Ίσως ο τουρίστας  να μην γνωρίζει το Λημνιό τυρί  καλαθάκι που είναι τυρί ΠΟΠ και το μελίχλωρο που ετοιμάζεται επίσης για ΠΟΠ,  το να προσπαθείς  όμως να του πασάρεις ότι νάναι  είναι απάτη ! Το βίωσα στις ταβέρνες  κάποιων χωριών που με θεώρησαν  τουρίστρια.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, με αυτά που σερβίρουν  κάποια καταστήματα  πρέπει να ντρέπεται  ο καταστηματάρχης !  Στο  διαδίκτυο υπάρχουν κριτικές πελατών για πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, δεν γνωρίζω αν υπάρχει αυτό για τη Λήμνο, Τελικά αυτές οι κριτικές είναι πολύ βοηθητικές για όλους μας.

Τα ντους στην παραλία του Ρωμέϊκου σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν γνωρίζω γιατί, ίσως λόγω ανεπάρκειας του νερού.

Το νησί έχει εξαιρετικά προϊόντα, τα τυριά μας σύμφωνα με σοβαρές έρευνες είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν και είναι κρίμα να μην προσφέρονται και να μην αναγράφονται στον κατάλογο ταβερνών και εστιατορίων , να μην αξιολογούνται ανάλογα.

Μέρες Αυγούστου, λαμπερές και υπέροχες, πλοία να φεύγουν, πλοία να έρχονται, φοβερό μποτιλιάριμα  στο δρόμο από το λιμάνι στη Μύρινα, ο δρόμος στενός με παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά, αυτοκίνητα προς Μύρινα, αυτοκίνητα προς το λιμάνι,  που βέβαια δεν χωράνε να διασταυρωθούν, ένα χάος ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο περιφερειακός με τις ανάλογες ταμπέλες και την ανάλογη βοήθεια !

Τελικά  η ομορφιά του νησιού και των κατοίκων  αντισταθμίζει  τις όποιες δυσχέρειες, βέβαια θα μπορούσε το νησί μας να γίνει ένα κόσμημα στο Αιγαίο, έχει τις δυνατότητες,  το καινούργιο Μουσείο θα βοηθούσε να αναδειχτεί περισσότερο η ιστορία μας,  τα αρχαιολογικά ευρήματα που μας πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω   είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία μας   Σίντιες, Πελασγοί, Τυρηνοί Ετρούσκοι,  Κάβειροι,  Λήμνια κακά,  για να μην αναφερθώ στην επίσης ενδιαφέρουσα νεώτερη ιστορική περίοδο. Να υπάρξει και ένας τουρισμός  άλλης  «κουλτούρας»  που θα μπορούσε να λειτουργεί εκτός σαιζόν για όλο το χρόνο !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button