2025
Περιοδικό

Μεσογειακή διαστροφή 

Μεσογειακή διαστροφή 

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης 

 Τι είναι Μεσογειακή διατροφή;

Αν ρωτήσεις έναν βόρειοευρωπαίο θα σου πει ότι είναι η χωριάτικη σαλάτα, γιατί τα έχει όλα, δηλαδή πρωτεΐνες και λευκώματα (τυρί), υδατάνθρακες, ελαιόλαδο και βιταμίνες.

Εάν ρωτήσεις έναν γιατρό ή διατροφολόγο θα σού τα εξηγήσει επιστημονικά και δεν θα καταλάβεις τίποτα από μεταβολισμό, κορεσμένα, ακόρεστα κλπ.

 

Ο παππούς και η γιαγιά μου ήταν αγράμματοι και πρόσφυγες. Έβγαλαν μόνο το δημοτικό σχολείο. Η φτώχεια και η ανάγκη τους δίδαξε να τρώνε υγιεινά και μεσογειακά. Πρώτα απ’ όλα αυτά που έτρωγαν δεν τα αγόραζαν, γιατί δεν είχαν λεφτά, αλλά τα παράγαν οι ίδιοι (ψωμί, αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, τραχανά, μακαρόνια, πλιγούρι, μαρούλια, κρεμμύδια, ντομάτες , πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμιες, ελιές, τουρσί, παστές σαρδέλες, βούτυρο, λάδι, αλεύρι, πίτες, αριγιάνι, κουλουράκια, σταφίδες, κομπόστα, καφέ από ρεβίθι, αχλάδια, πεπόνια, καρπούζια κλπ.). Κρέας έτρωγαν επίσης δικής τους παραγωγής λευκό (κότες ελευθέρας βοσκής) και δύο φορές το χρόνο κόκκινο (αρνί το Πάσχα και χοιρινό από το γουρούνι που έσφαζαν τα Χριστούγεννα). Και μια τρίτη φορά στο πανηγύρι .Κρασάκι έπιναν επίσης από δικά τους σταφύλια από το αμπέλι τους.

 

Αυτή είναι η μεσογειακή διατροφή. Όχι χάμπουργκερ, τσιπς, πατάτες τηγανητές, μαγιονέζα, κέτσαπ, πιτόγυρο και κόκα κόλα. Όχι φραπέ και τσιγάρο. Γι’ αυτό και δεν αρρώσταιναν εύκολα και ήταν λεπτοί και ωραίοι. Δεν χρειαζόταν να κάνουν δίαιτα ούτε να πάνε σε γυμναστήριο, αφού όλη μέρα γυμνάζονταν στα χωράφια στις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button