Λήμνος

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛ. ΑΤΣΙΚΙΩΤΩΝ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛ.  ΑΤΣΙΚΙΩΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΣΙΚΙΩΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

Το κειμενο και η φωτογραφια είναι απο αναρτηση του Συλ. Ατσικιωτων Λημνου

Μέγα πάθος και τεράστια συγκίνηση στην εκδήλωση του Συλλόγου, για «τον άρτον ημών τον Λήμνιον» στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Με σπουδαίους ομιλητές, με εκπληκτικό οπτικοακουστικό υλικό, με ωραίους θεατές, με καλό κόσμο απ’ όλη τη Λήμνο, αλλά κι από όλη την Ελλάδα. Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους καλλιεργητές της γης, προγόνους μας, μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στις μανάδες, που με τα χρυσά χεράκια τους, έφτιαχναν εκτός απ’ το ψωμί, χίλια δυο άλλα πράγματα, που συνόδευαν κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, από τη γέννηση, ως το θάνατο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα στέρεο θαυμαστό πολιτισμό. Μια εκδήλωση – μυσταγωγία. Μια μέθεξη σε ένα μυστήριο που άρχισε πριν χιλιάδες χρόνια και συνεχίζεται σήμερα με άλλη μορφή. Εδέσματα και ποτά από τη μάνα Λημνιακή γη, φαίδρυναν την ατμόσφαιρα και ενίσχυσαν τους αδελφικούς δεσμούς των συμπατριωτών.
Η ημερομηνία της εκδήλωσης, 7 Απριλίου, συνέπιπτε με την τελευταία μέρα της εαρινής επίθεσης των Ιταλών κατά τον Ελληνοαλβανικό πόλεμο, πριν 78 χρόνια (7 Απριλίου 1941), κατά την οποία, στις φονικές μάχες, σκοτώθηκαν 18 Λήμνιοι ήρωες, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του ομιλητή Αριστείδη Τσοτρούδη, Ιωάννης Τσοτρούδης εκ Πορτιανού, και ο θείος του χορηγού της εκδήλωσης, Αγοραστού Λαβδαρά, Αγοραστός Λαβδαράς εκ Καρπασίου. Αυτή η σύμπτωση, και η τιμητική αναφορά, γέμισε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση τελείωσε με την ξενάγηση στους χώρους και τα πλόύσια εκθέματα του Μουσείου, από τον Στρατηγό Καμνή, υποδιευθυντή του Πολεμικού Μουσείου. Ο Σύλλογος Ατσικιωτών Λήμνου, ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές και όλους που παρευρέθηκαν.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button