Περιοδικό

Να ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε ντομάτες

Να ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε ντομάτες

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Η ντομάτα αποτελεί ίσως το μοναδικό φυτό του καλοκαιριού που δεν λείπει ποτέ από τον μπαχτσέ. Η πιο κατάλληλη εποχή για να την φυτέψουμε είναι οι μήνες Απρίλιος-Μάιος.

Είναι σημαντικό να φυτέψουμε με διαφορά 7-10 ημερών μεταξύ τους, ώστε να μην καρποφορήσουν όλα τα φυτά μαζί την ίδια περίοδο. Έτσι θα έχουμε συνέχεια φρέσκια ντομάτα στο πιάτο μας. Αλλιώς θα μαζεύουμε καθημερινά μεγάλη ποσότητα και δεν θα ξέρουμε τι να τις κάνουμε και στη συνέχεια μπορεί να ξεμείνουμε από ντομάτες.

Εάν δεν διαθέτετε κάποιο κήπο, μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε το φυτό σας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

 

Πώς φυτεύουμε.

Σκάβουμε στο χώμα ένα αυλάκι και φυτεύουμε τις ντομάτες σε απόσταση 40-50 εκ. μεταξύ τους. Εάν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα αυλάκια, το κάθε αυλάκι θα πρέπει να έχει απόσταση 80 – 100 εκ. ούτως ώστε όταν θα αναπτυχτούν οι ντοματιές να μη πέσει η μία πάνω στην άλλη, αλλά να αναπνέουν ελεύθερα και να τις βλέπει καλά ο ήλιος.

Εάν πρόκειται για γλάστρα τοποθετούμε ένα φυτό σε κάθε μια.

Αφού έχουμε ανοίξει το αυλάκι αρχικά και έχουμε τοποθετήσει τις ντοματιές μέσα σε αυτό, όταν το φυτό μεγαλώσει, σκεπάζουμε το βλαστό με χώμα και ανοίγουμε δίπλα άλλο αυλάκι ποτίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζουμε το φυτό να δυναμώσει το ριζικό του σύστημα.

Η ντομάτα γίνεται αρκετά ψηλό φυτό και πρέπει απαραίτητα να στηριχτεί διαφορετικά θα σπάσει. Αρχικά όταν φυτέψουμε το φυτώριο και μεγαλώσει λίγο, στηρίζουμε το κάθε φυτό μόνο του με ένα λεπτό ξύλο.

Όταν πλέον το φυτό αρχίσει να μεγαλώνει, φτιάχνουμε με καλάμια με κάθετα και οριζόντια καλάμια μια βάση στήριξης πάνω στην οποία δένουμε τα φυτά.

Θα μπορούσαμε εναλλακτικά να στηρίξουμε κάθε φυτό ξεχωριστά με ένα καλάμι ή ξύλο, αλλά εάν τα φυτά είναι πολλά ίσως έχουμε πρόβλημα, μήπως πέσει το ένα πάνω στο άλλο.

Μη βάλετε μεταλλικά στηρίγματα(πχ μπετονόβεργες) επειδή ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμοκρασία στη ρίζα του φυτού.

 

Εάν βαρεθείτε, θα μπορούσατε να αφήσετε το φυτό να αναπτυχθεί μόνο του χωρίς στήριξη. Και πάλι θα φάτε ντομάτα, αλλά από το βάρος του καρπού, το φυτό σύντομα θα λυγίσει και επειδή τα φύλλα θα είναι κοντά στο χώμα θα αναπτυχθούν μύκητες.

 

Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε την παραγωγή, μπορούμε να κορφολογήσουμε το φυτό. 1,5 μήνα δηλαδή περίπου πριν το τέλος της συγκομιδής, κόβουμε την κορυφή του φυτού ώστε να σταματήσει να παράγει φύλλα και να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών.

Όταν οι πρώτες ντομάτες, του φυτού πάνε να ωριμάσουν, προχωράμε σε αποφύλλωση του φυτού (δηλαδή αφαιρούμε τα φύλλα που είναι κοντά στη ντομάτα), ώστε να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός τους, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα.

 

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το σωστό πότισμα του φυτού. Το καλύτερο θα ήταν το πότισμα να γίνεται με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, με τη μορφή σταγόνας.

Χρειάζεται συχνό πότισμα και δεν πρέπει να λιμνάζει το νερό. Το ακανόνιστο ή το λίγο πότισμα, στρεσάρει το φυτό και δημιουργεί ασθένειες, όπως το σκάσιμο της ντομάτας κλπ.

 

Ένας άλλος προβληματισμός είναι, τι ποικιλία να διαλέξουμε, υβρίδιο ή όχι;

Οι δυο βασικές κατηγορίες είναι η βιομηχανική και η απλή ντοματούλα. Η πρώτη έχει πολύ καλή απόδοση, δίνει μεγάλες ποσότητες καρπών και είναι κατάλληλη περισσότερο για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα.

Από την άλλη έχουμε τις ντόπιες ποικιλίες ντομάτας, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να είναι είτε υβρίδια ή όχι. Κι όταν λέμε υβρίδιο δεν είναι το μεταλλαγμένο, αλλά η διασταύρωση του φυτού, ώστε να δίνει μεγαλύτερη απόδοση.

 

Πρακτικές συμβουλές.

Η ντομάτα θέλει ήλιο. Επιλέξτε λοιπόν το πιο φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψετε τα φυτά σας.

Τα τελευταία χρόνια η υπερβολική ζέστη και ο καυτός ήλιος ανάγκασε πολλούς να προστατέψουν τα φυτά με ένα σχετικό δίχτυ. Ρωτήστε τον γεωπόνο, δεν είναι ούτε ακριβό ούτε δύσκολο.

Εάν μπορείτε, δημιουργήστε από τσουκνίδα φυσικό εντομοαπωθητικό – τονωτικό. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην σωστή ανάπτυξη του φυτού.

Η ντομάτα χρειάζεται αρκετό ασβέστιο. Μπορείτε όταν φυτεύετε το φυτό αν βάλετε κάτω από τη ρίζα, μια κουταλιά σβησμένο ασβέστη.

Για την καλύτερη υγεία του φυτού, αφαιρείτε τακτικά τα κάτω φύλλα του φυτού, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες.

Να θυμάστε να μη φυτέψετε όλες τις ντομάτες ταυτόχρονα, για να αποφύγετε να πάρετε όλη την παραγωγή μαζεμένη και ενώ τη μια στιγμή δε θα έχετε τι να τις κάνετε, την άλλη θα έχετε ξεμείνει. Φυτέψτε 2-3 φυτά στην αρχή, μετά από 10 ημέρες άλλα τόσα κλπ.

Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες ντομάτες. Ρωτήστε πότε τις φυτεύουμε για να έχετε ντομάτες από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι αργά το φθινόπωρο.

 

Καλή επιτυχία, καλές και νόστιμες σαλάτες και σάλτσες!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button