Λήμνος

Να ισχυσει το Μετοφορικο Ισοδυναμο στα Καυσιμα και για τη Λημνο.

Να ισχυσει το Μετοφορικο Ισοδυναμο στα Καυσιμα και για τη Λημνο.

Μύρινα, 27 Δεκεμβρίου 2018

Αριθμ. Πρωτ.: οικ.83929/1066

 Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού  

           Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

         κ. Αλέξανδρο Ροδίτη

 

            Κύριε Πρόεδρε,

             Παρακαλώ όπως τεθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου 2018 το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα και ο αποκλεισμός των νησιών μας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου.

            Με νέα νομοθετική ρύθμιση που έγινε στης 19/12/2018, ρυθμίζεται η επιδότηση ουσιαστικά των καυσίμων σε 33 νησιά.

            Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη να κατατεθεί ξεχωριστά, καθώς το σύστημα μεταφοράς καυσίμων είναι διαφορετικό από αυτό των εμπορευμάτων και των επιβατών που ρυθμίζει ο νόμος 4551/2018.

            Η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα εφαρμοσθεί από τον Ιανουάριο του 2019 στα εξής νησιά: Αγαθονήσι, Αλόννησο Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ιο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά αφήνοντας έξω τα νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας προφανώς λόγω της ιδιαίτερα εκρηκτικής ανάπτυξης που υπάρχει σ’ αυτά?

            Με τη νέα ρύθμιση για τα υγρά καύσιμα που ψηφίστηκε στη Βουλή η επιδότηση του καυσίμου, Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), θα χορηγείται σε κατόχους άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων με συγκεκριμένους συντελεστές, που θα έχουν να κάνουν με την απόσταση και το κόστος μεταφοράς των καυσίμων και θα οφείλουν να μειώσουν τη λιανική τιμή κατά το ποσό του ΑΝΗΚΟ, προς στους νησιώτες.

            Στα νησιά μας Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο τα οποία εξαιρέθηκαν και δεν υπάγονται σε αυτήν την ρύθμιση το κόστος των καυσίμων είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το κόστος των καυσίμων στην Ηπειρωτική Ελλάδα σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων.

            Αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. που εφαρμόστηκε από 1η Ιανουαρίου 2018, έχουμε πολλαπλάσιο κόστος ζωής στα νησιά μας και σε συνδυασμό με την απαξίωση των κρατικών υπηρεσιών όπως οικονομική εφορία, νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και διοίκηση, εντονότατη έλλειψη προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π., είναι να απορεί κανείς με ποια λογική και αντίληψη μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτή.

            Σκοπός της συζήτησης μας είναι να ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάφορης αδικίας προς τους κατοίκους των νησιών μας.

           

                                                                                                     Ο Έπαρχος Λήμνου

                                                                                                        Ευάγγελος Γιαρμαδούρος

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button