Περιοδικό

Νηστίσιμο κριθαράκι στο φούρνο με χταπόδι

Νηστίσιμο κριθαράκι στο φούρνο με χταπόδι

Γράφει   ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το χταπόδι, όπως λέει και το όνομα του στα αρχαία ελληνικά (οκτώπους) έχει οκτώ πόδια-πλοκάμια. Υπάρχουν 300 διαφορετικά είδη χταποδιών. Στην ίδια οικογένεια (ομοταξία) είναι και τα καλαμάρια, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα ναυτιλοειδή. Το μαλακό σώμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα το σχήμα και το χρώμα του.

Τα χταπόδια εμφανίζονται στη μυθολογία ως θαλάσσια τέρατα. Μια μάχη με χταπόδι εμφανίζεται στο βιβλίο του Βίκτωρα Ουγκώ στο βιβλίο του Οι Εργάτες υης Θάλασσας.

Το γιγαντιαίο χταπόδι του Ειρηνικού Ωκεανού θεωρείται το μεγαλύτερο γνωστό είδος χταποδιών. Βρέθηκε να ζυγίζει 71 κιλά κι ένα άλλο 272 κιλά.

Τα χταπόδια ζούνε πολύ λίγο. ορισμένα μόνο έξι μήνες.

 

Στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για ούζο και τσίπουρα και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

Να και μια συνταγή για γιουβέτσι στο φούρνο:

 

ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό χταπόδι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 φλιτζάνια τσαγιού κριθαράκι ψιλό

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους.

1 κουτάλι σούπας ντοματοπελτέ

Μισό ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί Λήμνου

Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα

Ελαιόλαδο.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι, ειδικά την “κουκούλα” για να φύγει η άμμος και αφαιρούμε το “δόντι”.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί (η κατσαρόλα) βάζουμε μέσα σ’ αυτήν το χταπόδι, όπως είναι χωρίς νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράζει για 30-40 λεπτά για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.

Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό του.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες και τη “κουκούλα” σε κομμάτια.

Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο στη κατσαρόλα το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μισό λεπτό. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα μισό λεπτό. Βάζουμε το ντοματοπελτέ και την κανέλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί.

Ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή ταψί.

Προσθέτουμε τα κομματάκια χταποδιού, 6 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό σε περίπτωση που χρειάζεται.

Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας (προαιρετικά αν δεν νηστεύουμε) με τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση λιόκαυτο Λήμνου

Συνοδεύεται με κόκκινο κρασάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, χαλβάς Αχιλλαδέλη Λήμνου με κανέλα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button