Περιοδικό

Ο “άγνωστος” Λημνιός στη Λημνο Κομνηνός Πυρομάγλου…

Της Καίτης Σαπέρα

Ηλία καλημέρα.

Προ ημερών ανέφερες το όνομα του Κομνηνού Πυρομάγλου από την Πλάκα της Λήμνου.

Ποιός υπήρξε ο Κομνηνός Πυρομάγλου και η δράση του λίγοι γνωρίζουν.

Ο αείμνηστος Κομνηνός Πυρομάγλου υπηρέτησε στον άτυχη πόλεμο της Μ.Ασίας στο τάγμα του Πλαστήρα, το μόνο τάγμα που υποχώρησε από το μέτωπο της Αγκυρας συντεταγμένο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Πλαστήρα ο οποίος αργότερα τον χρησιμοποίησε ως υπαρχηγό και ουσιαστικά οργανωτή της Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΔΕΣ που δρούσε στην Ηπειρο, και έλαβε μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου συνεργαζόμενη με την άλλη αντιστασιακή οργάνωση του ΕΑΜ.

Ο Κ.Πυρομάγλου εκπροσώπησε τον ΕΔΕΣ στη συνδιάσκεψη του Κα  ί ρου όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Οργανώσεων για να αποφασίσουν το μέλλον της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή.

Αργότερα πολιτεύτηκε με τον άλλο μεγάλο Λημνιό Ηλία Ηλιού.

Εχω προλάβει δύο βιβλία του Κ.Πυρομάγλου τον “Δούρειο ίππο” και ακόμη ένα.

Τότε που ασχολήθηκα με τόν Λημνιό Κ. Πυρομάγλου γνώρισα ανθρώπους που τον είχαν συναντήσει, σήμερα γνωρίζω μόνο μία κυρία από εκείνους που ζει στο Ανδρώνι.

Τα Αρχεία του Κ. Πυρομάγλου κατατέθηκαν από τους κληρονόμους της γυναίκας του (Το γένος Καρτάλη) στον Δήμο Χαλκίδας, όταν τα αναζήτησα, μου είπαν από το Δήμο Χαλκίδας οτι ήταν αταξινόμητα και όχι προσβάσιμα στο κοινό. Μήπως θα έπρεπε αυτά τα αρχεία που σίγουρα έχουν πανελλήνιο ενδιαφέρον να αναζητηθούν και να απαιτηθεί η μεταφορά τους αν όχι στην γενέτηρά του Πλάκα της Λήμνου τουλάχιστον σε κάποια βιβλιοθήκη της Μύρινας;

Αυτά για την ιστορία.

Ευχαριστώ.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button