Περιοδικό

Ο αλμυρός λογαριασμός

Ο αλμυρός λογαριασμός

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Στην Ευρώπη όταν μια παρέα πάει σε εστιατόριο ή καφετέρια, ο καθένας πληρώνει τα δικά του, ό,τι παράγγειλε. Ακόμα και αν είναι γονείς με ενήλικα παιδιά. Τα παιδιά, μάλιστα, εάν ζουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς μοιράζονται τα κοινόχρηστο έξοδο και τους λογαριασμούς ρεύματος κλπ.

 

Στην Ελλάδα, αντίθετα, στην ταβέρνα όταν έλθει ο λογαριασμός, μαλώνουμε ποιος θα πρωτοπληρώσει για τους άλλους. Μάλιστα, πολύ συχνά κερνάμε και πληρώνουμε τα ποτά στα διπλανά τραπέζια, ακόμα κι αν είναι άγνωστοι και ξένοι.

 

Φαίνεται ότι αυτή η συνήθεια πάει να εκλείψει, όπως συνέβη πρόσφατα σε μια παραλιακή ψαροταβέρνα στην Πάτρα. Τρεις νεαροί και μια κοπέλα παράγγειλαν ψάρια στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι, πατάτες ηγανητές, σαλάτες, ορεκτικά, μπύρες κλπ. Κι αφού έφαγαν καλά-καλά, ήπιαν και τις μπύρες. απόλαυσαν και το επιδόρπιο, χαλβά με κανέλα και παγωτό προσφορά δωρεάν του καταστήματος, κάπνισαν και τα τσιγάρα τους, κάποια στιγμή που ο καταστηματάρχης και ο σερβιτόρος έλειψαν πίσω μέσα στην κουζίνα, σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν. Έγιναν καπνός, που λέει κι η παροιμία.

 

Μετά από αυτό τού την έδωσε του καταστηματάρχη και ανέβασε στα σόσιαλ μίντια βιντεάκι από την κάμερα ασφαλείας του μαγαζιού, που τούς δείχνει καθαρά. Η ανάρτηση έγινε βάιραλ και προκάλεσε ποικίλα σχόλια, όπως,

 

– Δεν ήταν σωστό, ούτε αυτό που έκαναν τα παιδιά, ούτε αυτό που έκανε ο καταστηματάρχης.

– Μπορεί να μην είχαν λεφτά να πληρώσουν όλο τον λογαριασμό…

–  Αφού δεν είχαν τόσα λεφτά, ας παράγγελναν φτηνή σαρδέλα και γάβρο αντί για τσιπούρες και μπαρμπούνια…

–  Δεν έπρεπε να καπνίσουν σε κλειστό χώρο, απαγορεύεται, ίσως αυτό να εκνεύρισε πιο πολύ τον καταστηματάρχη…

–  Να τους βάλει να πλένουν τα πιάτα στην λάντζα…

 

Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία θα τούς βγει ξινή και ο λογαριασμός αλμυρός.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button