2019
Λήμνος

Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΜΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 1987

Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΜΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 1987

Φέτος ο Μόρτης μας ηρθε ιδιαίτερα ανοιξιάτικος απο την πρώτη μέρα μια ανάρτηση όμως του Αγγ. Παπαγγελή  μας θυμίζει τον άλλο Μαρτη… τον Παλουκοκαύτη :

Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΜΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 1987 .
ΛΗΜΝΟΣ — Ας θυμηθούμε τη μεγαλύτερη κακοκαιρία των τελευταίων 80 χρόνων (ίσως και λίγο λιγότερο , ίσως και περισσότερο), που είχαμε τον Μάρτη του 1987 , και συγκεκριμένα από 3 μέχρι 17 Μαρτίου συνεχώς . Χαρακτηριστικά της μεγάλης κακοκαιρίας ήταν η πολύ μεγάλη διάρκεια (15 μέρες περίπου), οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , τα αρκετά χιόνια , και για τη Λήμνο στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας , οι θυελλώδεις βοριάδες .
Ας δούμε πώς ξεκίνησε η κακοκαιρία . Η 2α Μαρτίου ήταν Καθαρή Δευτέρα , μια ανοιξιάτικη μέρα με ήλιο , νότιο άνεμο , και αρκετά καλή θερμοκρασία (γύρω στους 15 βαθμούς) . Η επόμενη μέρα 3 Μαρτίου συνέχισε ζεστή , με νοτιά και βροχή αργότερα , αλλά αργά το βράδυ της 3ης προς την 4η Μαρτίου μετατράπηκε σε χιονοθύελλα , με τη θερμοκρασία να πέφτει κατά 20 βαθμούς περίπου , και να φτάνει τους -4 περίπου βαθμούς . Τις επόμενες μέρες μάλιστα , καταρρίφθηκε και το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας για τη Λήμνο , που ήταν -5 βαθμοί , και έγινε -6 βαθμοί , και από τότε παραμένει εκεί (θερμοκρασία ΕΜΥ στο Αεροδρόμιο). Στα ορεινά σημεία του νησιού βέβαια η θερμοκρασία πλησίασε και τους -10 βαθμούς . Έριξε αρκετά χιόνια , και έπεσαν και μερικά δέντρα απ’ τον άνεμο . Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε κι άλλα στοιχεία και φωτογραφίες από τη μεγάλη εκείνη κακοκαιρία . Επίσης γράφοντας στο Google – ο φοβερός Μάρτης του 1987 – , μπορείτε να δείτε κι άλλα στοιχεία της μεγάλης κακοκαιρίας . Υπάρχει εκεί μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση σε 2 μέρη (1ο και 2ο μέρος) , του μετεωρολόγου κ. Δ. Ζιακόπουλου
(ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-1.html και ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-2.html) , με αρκετά στοιχεία της μεγάλης κακοκαιρίας .
Η παρακάτω φωτό είναι από την 4η Μαρτίου 1987 στα Ρηχά Νερά – Μύρινας (πάρκο Ανδρονίου) , με τα χιονισμένα δέντρα , και η φωτό στο σχόλιο είναι την 2α Μαρτίου (Καθαρή Δευτέρα), στο δρόμο προς Αη-Γιάννη του Κάσπακα με τις ανθισμένες αμυγδαλιές , για σύγκριση .
Φωτογραφίες – Άγγελος Παπαγγελής (Μάρτης 1987).

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button