ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Ο Γιατρός Θ. Λούκας στον “Εθνικό Κήρυκα” Ν. Υόρκης

Απο την μεγάλη Ομογενειακή εφημερίδα στην Αμερική: “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ”

Πανστρατιά των Λημνιών για τη θωράκιση του Νοσοκομείου τους
Του Βασίλη Κουτσίλα 8 Απριλίου, 2020

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Θωμά Λούκα
ΑΘΗΝΑ. Πανστρατιά για τη στήριξη του Νοσοκομείου του νησιού τους έχουν κηρύξει οι Λημνιοί, προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο ενδεχόμενο κρουσμάτων κορωνοϊού – και όχι μόνο.
Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού, με πρώτο τον πρόεδρό του, Θωμά Λούκα που έχουν ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό με σκοπό τη συλλογή προσφορών.
Μέσα στις λίγες ημέρες (συγκεκριμένα από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας) που έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός η ανταπόκριση των Λημνιών είναι συγκινητική και ήδη έχει γίνει η παραγγελία για δυο φορητούς αναπνευστήρες και δύο ιατρικά μόνιτορ.
«Είμαστε απλά το όχημα της όλης προσπάθειας. Δεν κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος τις δωρεές στο Νοσοκομείο. Εμείς απλά συγκεντρώνουμε τα χρήματα και για κάθε δωρεά του εξοπλισμού γίνεται πλήρης αναφορά των ονομάτων των δωρητών», είπε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Θωμάς Λούκας.
Ο ίδιος μάλιστα έχοντας πλήρη επίγνωση της καχυποψίας που συνοδεύει τέτοιες προσπάθειες, ως προς την διαχείριση των δωρεών, διευκρινίζει: «Επιλέξαμε να ανοίξουμε έναν απλό λογαριασμό όψεως και όχι ερανικό γιατί ο τελευταίος απαιτεί ειδικές διαδικασίες και είναι δύσκαμπτος. Ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται οι δωρεές είναι ένα απλός όψεως του Ιατρικού Συλλόγου από τον οποίο για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση απαιτείται η δική μου υπογραφή αλλά και η υπογραφή της ταμία, Ειρήνης Μαρκάκη. Αλλά και πάλι, κατανοώντας τις σκέψεις που μπορεί να έχει ο κάθε ένας τονίζω -και το κάνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται- ότι για την οικονομική διαχείριση εγγυώμαι εγώ προσωπικά ο ίδιος, ο Θωμάς Λούκας. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και κάθε δωρητής θα ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του, είτε λίγα είτε πολλά. Θα γίνεται αναφορά του ονόματός του σε κάθε τι που δωρίζεται στο Νοσοκομείο».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Θωμά Λούκα
Οπως προαναφέρθηκε, μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία αυτή είναι συγκινητική. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 22.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 15.000 ευρώ προέρχονταν από τους Δούκα και Αλίκη Παλαιολόγου που είναι αδέλφια. Με τα χρήματα αυτά έχει γίνει η παραγγελία για δυο φορητούς αναπνευστήρες και δύο ιατρικά μόνιτορ και έρχονται 3 ηλεκτρονικοί καρδιογράφοι, όπως είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Λούκας.
«Ηδη έχουμε παραδώσει 400 χειρουργικές ποδιές μιας χρήσης, 1000 γάντια αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι από όλη αυτή την προσπάθεια καλλιεργείται και προωθείται το αίσθημα της αλληλεγγύης. Ηδη εταιρεία του νησιού εξεδήλωσε την πρόθεση να αγοράσει 3 καρδιογράφους και να τους δωρίσει απευθείας στο Νοσοκομείο».
«Απευθύνω λοιπόν έκκληση μέσω του ‘Ε.Κ.’ στους Λημνιούς (και όχι μόνο) της Αμερικής, αλλά και όλης της Διασποράς, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που αφορά εκτός από το Νοσοκομείο της Λήμνου και το Κέντρο Υγείας του Αη Στράτη», λέει ο κ. Λούκας.
Διαχρονική η προσφορά των Λημνιών στην Υγεία του νησιού
Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που οι Λημνιοί εκδηλώνουν έμπρακτα την στήριξή τους στις δομές Υγείας του νησιού του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιό Νοσοκομείο της Λήμνου χτίστηκε με χρήματα ομογενών, και συγκεκριμένα με δωρεές της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ηφαιστος». Μάλιστα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς το 1944 με βοήθεια πάλι από τον «Ηφαιστο» αγοράσθηκε εξοπλισμός και λειτούργησαν τα Τμήματα Ιατρικής (Παθολογικό, Χειρουργικό, Μαιευτικό, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο).
Συγκινητική αναφορά στο Νοσοκομείο της Λήμνου και στην προσφορά των ομογενών ώστε αυτό να χτιστεί και να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα είχε κάνει σε ομιλία του πριν χρόνια εκεί, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και πρώην εκδότης του «Ε.Κ.», Αντώνης Η. Διαματάρης, που ως γνωστόν κατάγεται από το νησί.
«Οι ασθένειες τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, τότε που πολλοί έφυγαν, θέριζαν την Αμερική. Αλλά θέριζαν και τον πληθυσμό της νεο-απελευθερωμένης από τους Τούρκους, Λήμνο» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαματάρης σε εκείνη την ομιλία του και συνέχισε: «Επρεπε κάτι να κάνουν για την Λήμνο. Τους καλούσε το χρέος, το φιλότιμο, ο άδηλος πατριωτισμός. Ορκίστηκαν, λοιπόν, να κάνουν ένα νοσοκομείο. Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, ένα σχεδόν παράλογο τόλμημα, πιο πάνω από τις οικονομικές τους δυνάμεις. Δεν είχαν προλάβει να βάλουν ρίζες στη νέα τους πατρίδα, να προκόψουν.
Ομως όσο φτωχοί κι αν ήταν αυτοί, γνώριζαν ότι οι συμπατριώτες τους πίσω στη Λήμνο ήταν ακόμα φτωχότεροι. Πήραν λοιπόν όρκο να χτίσουν ένα Νοσοκομείο. Να γιατρεύονται εδώ στον τόπο τους οι συμπατριώτες τους.
Εβαλαν μπροστά εράνους, έκαναν εκδρομές, χοροεσπερίδες. Ολα τα έσοδα πήγαιναν στο ταμείο που ίδρυσαν για το ιερό σκοπό της δημιουργίας νοσοκομείου. Ακόμα και κατά την διάρκεια του μεγάλου Κραχ, όταν οι περισσότεροι ήταν άνεργοι, πρόσφεραν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούσε ο καθένας για το νοσοκομείο».
Για όποιον θέλει και μπορεί να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια για την στήριξη του Νοσοκομείου της Λήμνου ο αριθμός λογαριασμού είναι:
Τράπεζα Πειραιώς, GR33 0172 7110 0057 1109 9381 827

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button