Ο "κλεμένος" ΑΦΚΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Κλέβουμε τον Άφκο του Χρ. Κακαρνιά από μια ανάρτηση του στο fb, καθώς τόσο το κείμενο του όσο και η φωτογραφία είναι μια πρόκληση…
Ο ΑΦΚΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Ένα από τα εκλεκτά προιόντα της Λήμνου είναι και ο Άφκος. Η σπορά του γίνεται την εποχή που σπέρνονται τα σιτηρά, δηλ τέλος φθινοπώρου με αρχές της Άνοιξης. Το καλοκαίρι μεστώνει και ξεραίνεται και τότε αρχίζει η συγκομιδή του. Μαζεύεται πολύ πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, τις λεγόμενες “ταχ’νές”, τότε που είναι ακόμα μαλακός από τη δροσιά της νύχτας, γιατί με τον ήλιο στεγνώνει και τρίβεται, με συνέπεια να χύνεται ο καρπός και να έχουμε απώλειες. Το τελικό προϊόν αποτελεί ένα νόστιμο, υγειϊνό φαγητό, ιδιαίτερα αγαπητό στο νησί μας και όχι μόνο.