Περιοδικό

Ο Λημνου Διονύσιος, 1951-1957. Η Λημνος τότε σε ένα βιβλίο

ΒΙΒΛΙΟΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ – Γράφει ο  Δάλλης Διογένης

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ,  Μητροπολίτης Λήμνου ( 1/11/1951- 3/7/1957)

Οι μικρές διαστάσεις του βιβλίου και ο αριθμός των σελίδων ( 110) δεν προδιαθέτουν, εξ αρχής, τον αναγνώστη για το μέγεθος της νοσταλγίας και της πληροφόρησης που κουβαλά.

Το εκπόνησε και το εξέδωσε ο πρώην Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος  Μουστάκας.

Αναφέρεται συνοπτικά στη βιογραφία και  την ποιμαντορία του μακαριστού Διονυσίου Χαραλάμπους, ως Μητροπολίτη Λήμνου, την περίοδο 1/11/1951 μέχρι 3/7/1959.

Για την συγκέντρωση της περιεχόμενης ύλης, συνέβαλλαν διακεκριμένοι Λήμνιοι, ανάμεσα τους ο συνταξιούχος Γυμνασιάρχης θεολόγος Νίκος Πυρομάγλου, που χάρη στην εκτίμηση του ήρθε στα χέρια μου ένα αντίτυπο.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και σαν χρονομηχανή μεταφέρει τον αναγνώστη επτά δεκαετίες πριν.   Αναδεικνύει την εργώδη προσπάθεια του βραχύσωμου  αλλά ακαταπόνητου πνευματικού ηγέτη και του επιτελείου του, για την θεραπεία των πνευματικών και παντός άλλου είδους βιοτικών αναγκών του ποιμνίου του.

Παράλληλα ,από την αφήγηση και το φωτογραφικό υλικό, παρέχεται και η εικόνα της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης στη Λήμνο κατά την μετεμφυλιακή εκείνη περίοδο.

Πολλοί είναι αυτοί, ιδιαίτερα μαθητές γυμνασίου τότε , ανάμεσα τους και εγώ, που γίναμε αποδέκτες της ευποιίας εκείνου του επιτελείου, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου ποιμενάρχη.

Ο  πήχης για την διαποίμανση της Μητρόπολης Λήμνου έκτοτε  έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά για τους διαδόχους του. Έχει μείνει έντονο το αποτύπωμα από το πέρασμα του.

Η σχολιαζόμενη συγγραφική προσπάθεια και κάθε παρόμοια  είναι άξιες επαίνων. Αποτελούν ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης σε ξεχωριστές εκκλησιαστικές μορφές και προβολή τους προς μίμηση. Αντίθετα, οι επικρίσεις είναι εύκολες και συχνά άδικες.

 

Διογένης Δάλλης

 

Σημείωση: το βιβλίο δεν διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Μπορεί όμως, όποιος επιθυμεί, να το λάβει δωρεά από τον κ. Νίκο Πυρομάγλου ( τηλ.22540 22937).

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button