2019
Απόψεις

Ο Μαυροπετρίτης απο τη Λημνο και μόνο στη Μαδαγασκάρη !

Ανάμεσα στα 100δες πουλιά που έχουμε στείλει,  κατά καιρούς,   στο Κέντρο Περίθαλψης  της Αίγινας  για θεραπεία ήταν,  θυμάμαι μια φόρα,  και ένας Μαυροπετρίτης.

Μας τον  έφερε ένας ακροατής μας στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, όπως συνηθιζόταν τότε και είχαμε  βγάλει  όνομα…

Στην Αίγινα  τον   έκαναν καλά και σε ένα μήνα περίπου μας τον  έστειλαν πίσω βιαστικά  για να προλάβει  το φθινόπωρο,  την κοπαδιαστή  αναχώρηση των Μαυροπετριτών,    των μικρόσωμων αυτών γερακοειδών,   προς τα Νότια ζεστά μέρη  και συγκεκριμένα προς τη Μαδαγασκάρη,  ένα Αφρικάνικο Νησί στο Νότιο ημισφαίριο.

Ναι, ο Μαυροπετρίτης  ζει  το καλοκαίρι  στη Μεσόγειο και κατά τα 2/3 στο Αιγαίο, εδώ μαζί μας!  Το χειμώνα μεταναστεύει μαζικά   στη Μαδαγασκάρη και μόνο  σε αυτήν.

Τα γράφω αυτά ως αναμνήσεις καθώς διάβασα μια αναφορά για τον Μαυροπετρίτη  σε ένα Δελτίο Τυπου,  που ταχτικά μας στέλνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ένας Επιστημονικός  Φορέας, με έδρα την Ικαρία  και αντικείμενο την παρακολούθηση  και φροντίδα της θαλάσσιας,  κυρίως,  ζωής.  Ηλίας Κότσαλης

Γράφει το δελτίο τύπου του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ:

Μεταξύ των ειδών που απαρτίζουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, πολυάριθμα είδη πτηνών βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής στις νησίδες. Ειδικότερα, οι νησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο, καθώς και άλλες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αποτελούν διεθνούς σημασίας αναπαραγωγικές αποικίες για τον Μαυροπετρίτη (Falco elenorae), ένα προστατευόμενο είδος μικρόσωμου γερακιού, που μεταναστεύει κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο, όπου αναπαράγονται τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του.

Η συνεργασία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με επιστήμονες από το Norwegian University of Life Sciences (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής) μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία και νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών πτηνών. Αξιοποιείται ένα σύγχρονο λογισμικό, που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Dr Ronny Steen, για την ανάλυση της εικόνας η οποία καταγράφεται από παθητικές κάμερες (camera traps), που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γερακιών κατά το φώλιασμα, αποφεύγοντας έτσι την όποια παρενόχληση των πτηνών από την ανθρώπινη παρουσία.

Η πολυετής αυτή έρευνα, από το 2013, έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις, όπως η σχετική  με την πρώτη καταγραφή μαυροπετριτών, οι οποίοι προσπαθούν να ταΐσουν τους νεοσσούς τους με πλαστικό που μπέρδεψαν για τροφή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τις ανησυχητικές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button