Επίκαιρα

Ο ναός της «Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας»

Ο ναός της «Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας»

μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας!

της Δέσποινας Παπαδοπούλου

Σήμερα, 21η του Νοέμβρη, είναι η χριστιανική γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του τελευταίου μήνα του φθινοπώρου και ο λαός μας γιορτάζει την Παναγία την Μεσοσπορίτισσα κι αυτό γιατί είναι η εποχή του χρόνου που η σπορά βρίσκεται στη μέση.

Ο μεταβυζαντινός ναός της φωτογραφίας (περίπου του 1794), κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιότερου, είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και δεσπόζει στο λόφο πάνω από το αρχαίο Τελεστήριο! Στα δυτικά του ναού υψώνεται ανεξάρτητο διώροφο κωδωνοστάσιο, πυργοειδούς μορφής, δομημένο με αρχαίο υλικό.

Την ημέρα αυτή οι πιστοί συρρέουν στο ναό κρατώντας “πολυσπόρια” δηλαδή βρασμένα δημητριακά και όσπρια, τα οποία θα ευλογήσει η Παναγία για να έχουν καλή αγροτική παραγωγή. Πρόκειται για ένα έθιμο με πανάρχαιες ρίζες που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ελευσίνα, στον ιερό τόπο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. λατρεύουν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ενθύμηση της αρχαίας θεάς Δήμητρας, προστάτιδας της αγροτικής παραγωγής και της αρχαίας πόλης της Ελευσίνας, αντανακλάται στο πρόσωπο της Θεοτόκου!

Χρόνια πολλά λοιπόν στους εορτάζοντες- ζουσες και καλή παραγωγή στους αγρότες μας!

 

Δέσποινα Παπαδοπούλου 21 Νοέμβρη 2023

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button