Περιοδικό

Το γαλακτομπούρεκο και τα μυστικά του. Είναι ο βασιλιάς των σιροπιαστών;

Το γαλακτομπούρεκο και τα μυστικά του

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μερικοί λένε ότι ο βασιλιάς των σιροπιαστών είναι το γαλακτομπούρεκο. Πραγματικά, μαζί με τον μπακλαβά από παλιά αγαπήθηκε τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους. Ήταν η εποχή που δεν υπήρχαν παγωτά, τούρτες και σοκολάτες, και οι νοικοκυρές έφτιαχναν τα γλυκά στο σπίτι. Και τα υλικά παλιά είχαν πιο γνήσια και έντονη γεύση. Υπήρχαν μάλιστα και πλανόδιοι γαλατάδες που μοίραζαν το γάλα στα σπίτια.

 

Το γαλακτομπούρεκο έχει μια πλούσια γαλατένια γεύση και τραγανό φύλλο κρούστας. Όπως όλα τα γλυκά, έχει κι αυτό τα μυστικά του, πώς να μείνει το φύλλο τραγανό, ποιο είναι το ιδανικό σιρόπιασμα και πώς φτιάχνουμε την τέλεια κρέμα.

 

Ένα από αυτά τα μυστικά είναι να το φτιάχνουμε σε μικρές μερίδες στο ταψί για να μη ξεχειλίζει η κρέμα. Η κρέμα πρέπει να είναι παχιά, αλλά όχι πολύ γλυκιά και η γεύση της να μη σκεπάζει τη γεύση του λεμονιού. Το λεμόνι δίνει εξαιρετικό άρωμα στο σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι επίσης παχύρευστο. Το σιμιγδάλι της κρέμας να είναι ψιλό και τα αυγά όσο γίνεται πιο φρέσκα, αν είναι δυνατό χωριάτικα και της ημέρας. Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο για ψήσιμο, καλό είναι να μπει για δύο ώρες στο ψυγείο, για να δέσει το βούτυρο με το φύλλο κρούστας. Έτσι, όταν ψηθεί, θα είναι πολύ τραγανό και θα γεμίζει το στόμα με απίθανη γεύση σε κάθε μπουκιά!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button