Επίκαιρα

Οι Πρωτοχρονιές εδώ και αλλού

Εφημερίδα «ΛΗΜΝΟΣ»   1.1.1958        ΟΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ ΑΛΛΟΤΕ

επιμελεια : Χαρούλα Ζαμπετάκη Πλιάτσκα

Η Πρωτοχρονιά δεν είναι γιορτή των νεωτέρων χρόνων. Από τα αρχαιότατα χρόνια ήταν γνωστή και γιορτάζονταν πανηγυρικά, όπως και σήμερα, από όλους τους λαούς. Οι αρχαίοι λαοί όμως δεν γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά το χειμώνα. Οι αρχαίοι Ελληνες, παραδείγματος χάριν, είχαν ορίσει την Πρωτοχρονιάτικη γιορτή την πρώτη μέρα της Ανοίξεως. Ακόμα και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τοποθετήσει την Πρωτοχρονιά τους, την Ανοιξη. Και υπήρχαν πολλοί πανάρχαιοι μύθοι και θρύλοι, που δικαιολογούσαν συμβολικά την ανοιξιάτικη τοποθέτηση της πρώτης ημέρας του χρόνου. Ας θυμηθούμε τους μύθους για τη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, για το ξαναζωντάνεμα του Αδωνι κάθε Ανοιξη, για το θάνατο και την Ανάσταση του αδελφού του θεού των αρχαίων Αιγυπτίων, Όσηρι κ.α.

Οι Αρχαίοι Ελληνες λοιπόν και οι άλλοι λαοί, ξεκινώντας από μία πανθεϊστική αντίληψι τοποθέτησαν την Πρωτοχρονιά μαζί με την αναγέννηση της φύσεως, μετά από το πέρασμα του χειμώνα. Και την γιόρταζαν πανηγυρικά, με τις γιορτές των Ανθεστηρίων.

Με τον καιρό όμως, οι περισσότεροι λαοί δέχθηκαν τη μετατόπιση της γιορτής της Πρωτοχρονιάς στην πρώτη μέρα του Ιανουαρίου, παίρνοντας αυτή την απόφαση και από θρησκευτικούς λόγους, αλλά κι’ έπειτα από διαφόρους υπολογισμούς και παρατηρήσεις της αστρονομίας και άλλων επιστημών.

Υπάρχουν ωστόσο και σήμερα αρκετοί λαοί, που δεν πανηγυρίζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου.

Οι Κόπτες (αιρετικοί Χριστιανοί)  της Αφρικής γιορτάζουν με πολύ παράξενα ιδιότυπα έθιμα την Πρωτοχρονιά τους την 1η Αυγούστου.

Στην Κίνα συμβαίνει κάτι περίεργο. Δεν είναι καθωρισμένη μια ημέρα σαν ημέρα Πρωτοχρονιάς που να γιορτάζεται από ολόκληρο το λαό. Οι Κινέζοι, ανάλογα με τις διάφορες φυλές και τις περιοχές όπου διαμένουν, έχουν Πρωτοχρονιά μια από τις ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ της 20ης Ιανουαρίου και της 18ης Φεβρουαρίου.

Οι Πέρσαι δεν αναγνωρίζουν την 1η Ιανουαρίου σαν Πρωτοχρονιά. Γνήσια πρώτη μέρας του χρόνου είναι γι’ αυτούς η 21η Μαρτίου.

Μερικές φυλές της Συρίας τέλος γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που και η ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία θεωρούσε κάποτε σαν πρώτη μέρα του χρόνου, με το χαρακτηρισμός της σαν «αρχή της Ινδίκτου».

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button