ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Οι σπουδαστές του Erasmus μαθαίνουν την Λήμνο

Οι σπουδαστές του Erasmus μαθαίνουν την Λήμνο

Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 26,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο της χρηματοδότησης που χορηγήθηκε στο προηγούμενο πρόγραμμα (2014-2020).

Το τρέχον πρόγραμμα 2021-2027 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο. Στηρίζει προτεραιότητες και δραστηριότητες που καθορίζονται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα στηρίζει επίσης τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 και αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση στον αθλητισμό.

 

Το Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας όσον αφορά τα εξής: τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σχολική εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής αγωγής και μέριμνας), εκπαίδευση ενηλίκων, νεολαία και αθλητισμό.

Την εφαρμογή των προγραμμάτων κάνουν Πιστοποιημένοι φορείς.

Ένας τέτοιος είναι και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ, που έχει πιστοποιηθεί ως κάτοχος “Quality Label” European Solidarity Corps (ESC50). Φέτος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα με κύριο θέμα την αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά και την ανάδειξη της τοπικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πήραν μέρος σ’ αυτό 80 φοιτητές και μαθητές από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, που συνοδεύονταν από 9 καθηγητές.

Τα σχετικά μαθήματα και η πρακτική εξάσκηση έγινε στην Κατερίνη, στον Καπνικό Σταθμό, που είναι η έδρα της Εθελοντικής Ομάδας. Παράλληλα ξεναγήθηκαν στην πόλη της Κατερίνης, στον Όλυμπο, στο αρχαίο Δίον (μουσείο, αρχαίο θέατρο, αρχ. χώρο), στην Βεργίνα και στα παρατηρητήρια της Εθελοντικής Ομάδας για την πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων.

Έτσι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τοπική ιστορία και τα έθιμα, να δοκιμάσουν τοπικές συνταγές και να μάθουν τα βασικά από παραδοσιακούς χορούς.

Η πολυήμερη παραμονή τους ενίσχυσε την τοπική οικονομία (σίτιση, ξενοδοχεία, μεταφορές με πούλμαν ΚΤΕΛ κ.ά,).

 

Ο συνεργάτης μας στην Κατερίνη, Θόδωρος Δημητριάδης, που είναι από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, τους μίλησε για την Λήμνο, απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις και χάρισε στον καθένα τον Τουριστικό Οδηγό για την Λήμνο στα Αγγλικά που έχει γράψει και έχει εκδώσει (“LEMNOS, ALL YOU KNOW AND ALL YOU WOULD LIKE TO KNOW ABOUT THE ISLAND OF IFESTOS”). Είναι μια πολυτελής έκδοση 138 σελίδων και σαν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα τουριστικά κλπ. ενδιαφέροντα, λαογραφία, ιστορία, προϊόντα κλπ. και πολλές έγχρωμες φωτογραφίες.

Έτσι, έγινε μια πολύ καλή διαφήμιση και προβολή του νησιού μας και πολλοί από αυτούς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Λήμνο.

 

Ας σκεφτούμε πώς μπορούμε κι εμείς να μπούμε σ’ αυτό το επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button