Απόψεις

Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία

Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όταν ακούμε τις λέξεις Ηνωμένες Πολιτείες ο νους μας πηγαίνει στις ΗΠΑ, εκεί όπου ζουν σχεδόν όλες οι φυλές της γης. Εντούτοις η σημερινή Γερμανία τείνει να γίνει ένα παρόμοιο πολυφυλετικό κράτος αφού τα τελευταία χρόνια έχουν εισρεύσει σ’ αυτήν ως εργάτες και ως πολιτογραφημένοι στη συνέχεια Γερμανοί πάρα πολλοί ξένοι. Ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλοί Έλληνες.

Πέρσι η Γερμανία χορήγησε υπηκοότητα σε 130.000 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι (16.200) ήταν Τούρκοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας αυξήθηκαν κατά 15% από όσο την προηγούμενη χρονιά, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο πολιτογράφησης από το 2003, όπως αναφέρει η Frankfurter Rundschau.

Συνολικά αυτοί που πήραν γερμανική υπηκοότητα προήλθαν από 183 χώρες.

Ωστόσο, μόνο το 1,2 % των Τούρκων που έκαναν αίτηση και ήταν ενδεχομένως επιλέξιμοι για πολιτογράφηση έλαβε πράγματι γερμανική υπηκοότητα. Μόνον αυτοί πληρούσαν τα περισσότερα από τα κριτήρια που απαιτούνται για να γίνουν Γερμανοί πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία (98.8%) απορρίφτηκε.
Ο αριθμός των Βρετανών στους οποίους χορηγήθηκε γερμανική υπηκοότητα αυξήθηκε επίσης σημαντικά από τα προηγούμενα χρόνια σε 14.600, πιθανότατα λόγω της κατάστασης του Brexit.

Οι πολιτογραφήσεις ανθρώπων από την Πολωνία ήταν 6.000, Ρουμανία (5.800), Ιράκ (4.600), Ουκρανία (1.800) και Συρία (1.000). Περίπου το 1/3 όλων των πολιτογραφημένων το 2019 προήλθε από κράτος μέλος της ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων πρότεινε στη Γερμανία να υιοθετήσει την έννοια της «ιθαγένειας» . Τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία να λαμβάνουν αυτόματα την ιθαγένεια εάν τουλάχιστον ένας γονέας είναι νόμιμα συνήθης κάτοικος της χώρας.

 

Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι πάει να γίνει και στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat 150.000 Αλβανοί έχουν ήδη λάβει την ελληνική υπηκοότητα. Από το 2002 έως σήμερα, περίπου 330 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία και έχουν λάβει ιθαγένεια σε χώρες της ΕΕ. Από αυτούς οι 150.000 έχουν γίνει Έλληνες και περίπου άλλοι τόσοι (148.000)  έχουν γίνει Ιταλοί. Επίσης δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί σε όλη την Ευρώπη έχουν αποκτήσει την αγγλική, γερμανική, γαλλική και σουηδική υπηκοότητα και συνολικά 1,6 εκατομμύρια Αλβανοί ζουν εκτός της επικράτειας της Αλβανίας.

Η ευρωπαϊκή στατιστική αναφέρει ότι το 2017 ο αριθμός των Αλβανών που ζούσε στη Γερμανία μειώθηκε στο ήμισυ από 74.000 σε 49.000. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αιτούντες ασύλου των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε και επαναπατρίστηκαν στην Αλβανία. Από το 2011, 90.000 Αλβανοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λάβει αρνητικές απαντήσεις.

Όπως ξέρουμε, εκτός από τους Αλβανούς, που έχουν κάνει αίτηση για πολιτογράφηση στη χώρα μας, σε αναμονή βρίσκονται επίσης χιλιάδες άλλοι αλλοδαποί.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button