Επίκαιρα

Ολίγον άσχετοι… Τι, τελικά, ισχύει για το Ψάρεμα;

Ολίγον άσχετοι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ακούσαμε τον κ. Χαρδαλιά. Επιτράπηκε, λέει το ψάρεμα. Και καταλάβαμε ότι στην πραγματικότητα συνεχίζει να απαγορεύεται, γιατί αφορά ελάχιστους ψαράδες.

1)  Πρώτα απ’ όλα, είπε ότι η ανακοίνωση αφορά αποκλειστικά τους ερασιτέχνες ψαράδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθορίζει και το μήκος της βάρκας (μέχρι 8 μέτρα), με άλλα λόγια δεν αναφέρεται σε ψαροκάικα κλπ.

2)  Δεύτερο, είπε ότι δεν επιτρέπεται όλοι οι ερασιτέχνες, αλλά μόνον όσοι διαμένουν σε παραθαλάσσιους δήμους. Με άλλα λόγια, π.χ. εάν μένεις στη Ραφήνα, την Καλαμαριά, την Χαλκίδα, μπορείς. Εάν όμως μένεις στο Χαλάνδρι, τη Λάρισα, την Θήβα, δεν μπορείς – απαγορεύεται.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί με αυτοκίνητο σε άλλη περιοχή -φυσικά ούτε εκτός νομού- για να πάει για ψάρεμα. Κατά συνέπεια, μπορούν πλέον να πάνε για ψάρεμα μόνον όσοι είναι κάτοικοι δήμων δίπλα σε θάλασσα.

3)  Τρίτο, η ανακοίνωση μιλάει αποκλειστικά για άσκηση. Γι’ αυτό και διευκρινίζει ότι η άδεια μετακίνησης θα γίνεται με τον κωδικό 6 με sms στο 13033. Και μέσα στην άσκηση περιλαμβάνει και το «ψάρεμα». Διευκρινίζει, όμως, ότι αυτή η άσκηση, που περιλαμβάνει και το «ψάρεμα», μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μέτρα που συνεχίζουν και εξακολουθούν να ισχύουν, δηλαδή χωρίς αυτοκίνητο, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

Τι σημαίνει αυτό για τους ψαράδες; Σημαίνει ότι εάν πράγματι μένουν σε παραθαλάσσιο δήμο, αλλά το σπίτι τους είναι π.χ. ένα χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα, μπορούν να πάνε για ψάρεμα, αλλά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. Δηλαδή να κουβαλήσουν στην πλάτη ή στο καλαθάκι του ποδηλάτου, εάν μπορεί αυτό να τα χωρέσει, όλα τα ψαρικά εργαλεία, τα οποία κατά μέσο όρο ζυγίζουν 15 κιλά (3 καλάμια, 3 σιδερένιες βάσεις καλαμιών, ψυγειάκι με πάγο, πετονιές, ανταλλακτικά βαρίδια, αγκίστρια, καρεκλάκι πτυσσόμενο, πόσιμο νερό, κανένα σάντουιτς, ραδιοφωνάκι, μπουφάν για τον αέρα, φακό για τη νύχτα κλπ.).

Επίσης, σύμφωνα μ’ αυτά που καταλάβαμε από όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτοί οι παραθαλάσσιοι, εάν η βάρκα τους δεν είναι παρκαρισμένη μέσα ή δίπλα στη θάλασσα σε λιμάνι, αλλά την έχουν στο γκαράζ του σπιτιού ή την πυλωτή, δεν μπορούν να την βγάλουν, να την κοτσάρουν στο αυτοκίνητο και να την μεταφέρουν με το αυτοκίνητο μέχρι την ράμπα που γλιστράν τις βάρκες μέσα στη θάλασσα, απλά, διότι άσκηση με χρήση αυτοκινήτου απαγορεύεται.

Μπορεί σε μερικά νησιά ή άλλα μέρη που η κοινωνία είναι μικρή και γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, και η αστυνομία ή το λιμεναρχείο ελέγχει εύκολα τις βάρκες, οι ψαράδες να έχουν αραγμένες μέσα στα λιμανάκια ή δίπλα στη θάλασσα, η πλειοψηφία όμως των ερασιτεχνών ψαράδων που ψαρεύει με βάρκα (το 90% ιδίως το χειμώνα), δεν αφήνει εκεί τη βάρκα, ούτε την ακριβή εξωλέμβια μηχανή κοτσαρισμένη πάνω της, αλλά επειδή φοβούνται μήπως τα κλέψουνε, τα έχουν στο σπίτι στο γκαράζ και αποθήκη. Επομένως, όλοι αυτοί δεν μπορούν να πάνε για ψάρεμα.

 

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά και όσα είπε προφορικά.

Ακολούθησε όμως η επίσημη γραπτή απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Σ’ αυτήν, αν την διαβάσει κανείς προσεκτικά, λέει άλλα πράγματα.

Αντιγράφουμε όσα δημοσιεύει σήμερα (21-3-21) η Αυτοδιoίκηση:

 

«Ανατροπή με το ψάρεμα: ΤΟ ΦΕΚ διαψεύδει Χαρδαλιά. Παρά τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για ψάρεμα ΜΟΝΟ, όμως, για κατοίκους παραθαλάσσιων δήμων αλλά και για ψάρεμα από την παραλία, κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη απόφαση που δημοσιεύθηκε. Κι αυτό γιατί, όπως και για τις επισκέψεις σε πάρκα ή αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπάρχει χιλιομετρική ή απαγόρευση κίνησης εκτός δήμου για ψάρεμα.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας πολίτης από το κέντρο της Αθήνας μπορεί να μετακινηθεί σε παραλιακό δήμο για να ψαρέψει αλλά ΜΟΝΟ με πλωτό μέσο. 

Είναι η δεύτερη φορά που το ΦΕΚ διαψεύδει τα λεγόμενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, προκαλώντας ερωτήματα για τις συνεννοήσεις που γίνονται με το Μέγαρο Μαξίμου και τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης».

 

Δέκα μήνες απαγόρευση είχαμε μέχρι τώρα. Και μετά από όλη αυτήν την ταλαιπωρία, ψυχική και σωματική, διαπιστώνουμε ότι η απόφαση έτσι όπως ανακοινώθηκε προφορικά και όπως στη συνέχεια δημοσιεύτηκε, μοιάζει λίγο σαν τον χρησμό της Πυθίας, ίξης αφίξης.

Μήπως αυτοί που την πήραν είναι ολίγον άσχετοι από ψάρεμα;

Τους αφιερώνουμε κι εμείς ένα σχετικό τραγουδάκι με τον Νταλάρα:

 

«Καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη
ποιος είδε βάρκα στο Χελμό στο Μέτσοβο βαπόρι

Ποιος είδε νύχτα με δυο φεγγάρια ποιος είδε ήλιο σαν αχινό
κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια να κολυμπάνε στον ουρανό

Καράβια βγήκαν στη στεριά και χάθηκαν στο χιόνι
κι αυτός που τα ονειρεύτηκε τα περιμένει ακόμη

Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη στην Ελασσόνα λευκό πανί
κι ένα καράβι από την Κρήτη να πιάνει Ξάνθη Κομοτηνή

Ποιος είδε νύχτα με δυο φεγγάρια ποιος είδε ήλιο σαν αχινό
κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια να κολυμπάνε στον ουρανό».

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button