ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Περιμένοντας τους βαλκάνιους τουρίστες

Περιμένοντας τους βαλκάνιους τουρίστες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι βαλκάνιοι τουρίστες αποτέλεσαν πέρσι μια σημαντική τονωτική ένεση στον τουρισμό μας. Από τότε που δυσκόλεψαν οι αεροπορικές πτήσεις, η έλευση τους με αυτοκίνητο, τροχόσπιτο κλπ. αυξήθηκε πολύ σημαντικά. Υπήρξαν, πάντως αρκετές δυσκολίες στα σύνορα, στα τελωνεία εισόδου, κυρίως με τις καθυστερήσεις και τα τεστ. Γι’ αυτό και φέτος όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες προσπαθούν να μην υπάρξουν πάλι τέτοια προβλήματα.

Πρόσφατα ο Υπουργός μας Τουρισμού επισκέφτηκε τη Ρουμανία και κατά τη διήμερη επίσκεψη του εκεί έγινε αποδέκτης ιδιαιτέρως θετικών σχολίων για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιρετικά αισιόδοξοι εμφανίστηκαν κατά τη συνάντησή τους με τον Έλληνα υπουργό οι τουριστικοί πράκτορες της Ρουμανίας. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, μετά από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη χώρα τους, «η αγορά της Ρουμανίας αναμένεται να ανταποκριθεί πολύ θετικά. Η Ελλάδα θα είναι και φέτος ο πρώτος σε προτίμηση τουριστικός προορισμός για τους Ρουμάνους».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε αναλυτικά την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ρουμανίας για την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, τα ρουμανικά ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς την επίσκεψη του κ. Θεοχάρη και των εκπροσώπων του Ελληνικού τουριστικού κλάδου. Υπήρξε μπαράζ συνεντεύξεων, αναπαραγωγή δηλώσεων και πλήθος ρεπορτάζ στα ρουμανικά ΜΜΕ. Η ιδιαίτερα μεγάλη έκταση που δίνεται στην προβολή της επίσκεψης αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, εκ μέρους τόσο των Ρουμάνων επιχειρηματιών του κλάδου, όσο και της κυβέρνησης της χώρας.

Συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του από τη θερμή υποδοχή του στη Ρουμανία, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι

«Η επίσκεψή μου στη Ρουμανία και οι διαδοχικές επαφές που είχα με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και σημαίνοντες παράγοντες της τουριστικής αγοράς, πρώτα από όλα επιβεβαίωσαν τη βαθιά και ισχυρή ελληνο-ρουμανική φιλία. Σε πνεύμα εγκάρδιο και με διάθεση αμοιβαίας κατανόησης, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης. Συζητήσαμε αναλυτικά το πλαίσιο των προϋποθέσεων, τον τρόπο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα. Ο στόχος μας είναι πάντα η προστασία της υγείας κάθε επισκέπτη και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ταύτιση απόψεων σε όλα τα ουσιαστικά ζητήματα και η συνεργασία με τους φίλους Ρουμάνους, μού προσέφερε, προσωπικά αλλά και υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργού Τουρισμού, έναν πολύ καλό λόγο να αισιοδοξώ για το μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι πριν το Πάσχα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μεγάλο αριθμό Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα. Για να ζήσουμε όλοι μαζί την έναρξη της πορείας που θα μας οδηγήσει ξανά στην κανονικότητα».

Εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού Claudiu Nasui σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ανέφερε ότι

 

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Έχουμε το ίδιο σκεπτικό, όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού και στις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Ρουμάνους και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε διακοπές που τους αξίζουν. Σε τεχνικό επίπεδο, συζητήσαμε τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων, με σκοπό να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των τουριστών και στις δύο χώρες. Είναι δυνατόν να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία με απόδειξη PCR τεστ, τεστ αντισωμάτων και πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID 19. Από τη Ρουμανική πλευρά θα ληφθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο Πρωθυπουργού, μετά από διαβουλεύσεις με ιδρύματα και οργανισμούς υγείας. Η υγεία των Ρουμάνων είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της Ρουμανικής κυβέρνησης. Οι προτεραιότητές μας παραμένουν ο εμβολιασμός και το άνοιγμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του εγχώριου τουρισμού και του τουρισμού προς το εξωτερικό».  

 Να δούμε τώρα τι κάνουμε εμείς ενόψει της άφιξης των βαλκάνιων τουριστών.

Την ενίσχυση των Τελωνείων στα βόρεια σύνορα της χώρας ζητούν βουλευτές και επαγγελματίες του τουρισμού με επιστολή του προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στην επιστολή-αίτηση γνωστοποιούνται οι προβληματισμοί της Ένωσης Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων τριών νομών, Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Υπογράμμισαν ότι καθώς η αφετηρία της τουριστικής περιόδου έχει οριστεί σε λιγότερο από 60 μέρες από σήμερα, στις 14.05.2021, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, οι τελωνειακοί σταθμοί στα χερσαία βόρεια σύνορα μας (και όχι μόνο ο Προμαχώνας) πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία και με την απαραίτητη στελέχωση κατάλληλου προσωπικού έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έλευση τουριστών οδικώς χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Η βόρεια Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον οδικό τουρισμό καθώς είναι εύκολα και με ασφάλεια προσβάσιμη από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Για το σκοπό αυτό πρέπει έγκαιρα να συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό και με την εμπειρία από την παρελθούσα τουριστική περίοδο κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, λόγω της νευραλγικής γεωγραφικής τους τοποθεσίας, για την ενίσχυση των κύριων πυλών εισόδου στη χώρα των Τελωνείων Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας.

Ιδιαίτερα απαιτείται η παρουσία προσωπικού από διαφορετικές υπηρεσίες υπό κεντρικό συντονισμό, ώστε οι έλεγχοι που θα διενεργούνται σε όσους εισέρχονται στην χώρα μας να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και ταχέως, ώστε να μην υπάρχουν ουρές και καθυστερήσεις. Τα εν λόγω τελωνεία, άλλωστε,  αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου στην χώρα μας από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (τουρισμός, εμπορευματικές μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα).

Συνεπώς, η άμεση και επαρκής στελέχωση των Τελωνείων αυτών με πολυπρόσωπα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ομάδες και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ελεγκτές-εκτελωνιστές της ΑΑΔΕ θα συντελέσει στην επίτευξη του σκοπού αυτού.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρούνται με ευλάβεια αλλά και η διέλευση πολιτών και αγαθών θα πραγματοποιείται με ασφάλεια και ταχύτητα.

Η εικοσιτετράωρη (24ωρη) λειτουργία τους αλλά και η, χωρίς ημερήσιο όριο, διέλευση οχημάτων και πολιτών θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την δημόσια υγεία, αφού θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά και για την άνεση των ταξιδιωτών που θα επιλέξουν την τουριστική μας αγορά.

Η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών του τουρισμού, με κάθε τρόπο, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις ώστε η επερχόμενη τουριστική περίοδος να είναι μια πραγματικά καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button