2022
Ανακοινώσεις

Ολοήμερη αντιρατσιστική δραση στο Μουδρο !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                           25-2-2022

Το Γυμνάσιο Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» πραγματοποίησε την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022,  ολοήμερη αντιρατσιστική δράση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ κι εσύ μαζί – εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα οπαδικής βίας, αλλά κι επειδή διανύουμε τον μήνα που είναι αφιερωμένος στην Ιστορία των Αφροαμερικανών, και περιλαμβάνει την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και την ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια βιωματική δράση ενσυναίσθησης κατά των διακρίσεων οποιασδήποτε μορφής.

Μαύρος ή λευκός; Οπαδός ή χούλιγκαν; Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν στους μαθητές και πλαισιώθηκαν από παρουσιάσεις σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας για τις διακρίσεις μεταξύ μαύρων και λευκών, καθώς και για την οπαδική βία.

Στην προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πώς μοιάζει ο ρατσισμός διδάσκοντες και μαθητές πήραν μέρος σε βιωματική δράση, που αφορούσε τον συμβατικό χωρισμό των μαθητών σε προνομιούχους και μη προνομιούχους και τον περιορισμό της πρόσβασης σε συγκεκριμένα μέρη του σχολείου στη διάρκεια της ημέρας, καθώς και σε συγκεκριμένα προϊόντα του κυλικείου. Στόχος της δράσης ήταν να έχουν οι μαθητές μια εμπειρία διακρίσεων. Ο διαχωρισμός μεταξύ προνομιούχων και μη προνομιούχων μαθητών υπήρξε τυχαίος.

Ακολούθησε συζήτηση για τις εκφάνσεις του ρατσισμού στις σημερινές κοινωνίες και οι μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για την εκδήλωση στο τέλος του διδακτικού ωραρίου.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων τηρήθηκε κανονικά, ενώ η βιωματική δράση, που διήρκεσε όλη την ημέρα, εξελισσόταν παράλληλα.

Συντονίστρια της δράσης η κ. Μέρμηγκα Χρύσα, καθηγήτρια αγγλικών και συνδιοργανώτριες η κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία και Ραϊτσίνη Χρυσούλα, φιλόλογοι. Ευχαριστούμε θερμά για την ενεργό συμμετοχή και τον ενθουσιασμό όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και τους μαθητές. Επίσης, ευχαριστούμε για τη μεγάλη βοήθεια την υπεύθυνη του κυλικείου, κ. Καλημανά Θεοδοσία.

Επενδύοντας στην ενσυναίσθηση.

Η Διευθύντρια

 

Παπαπαναγιώτου Μαρία

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button