Απόψεις

Π. Κουρουμπλής για την πατέντα των εμβολίων – Η ζωή πάνω από τα κέρδη .

LimnosNea.gr – Ελήφθη με e-mail , 20/5/21 

Δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή
για την εξαίρεση ισχύος της πατέντας των εμβολίων
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα σε Ψήφισμα, τροπολογία υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ισότιμη πρόσβαση όλων των Λαών, φτωχών και πλούσιων, στο κοινό αγαθό της υγείας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Η τροπολογία είχε ως αφετηρία την πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίχτηκε από τις Ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ενώ καταψηφίστηκε από την Δεξιά, την Ακροδεξιά και την Ευρω-ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Για ακόμη μία φόρα η ΝΔ, άλλα υποστηρίζει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα κάνει στο εξωτερικό.

Το πρώτο ζήτημα είναι τελικώς ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ ή κατά της εξαίρεσης ισχύος της πατέντας των εμβολίων;

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στο κείμενο Ψηφίσματος της Κομισιόν που συζητήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόκειται να ψηφιστεί στο διάστημα 7-10 Ιουνίου. Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, να αυξηθεί μεν η παραγωγή του εμβολίου, αλλά χωρίς να αρθεί έστω και προσωρινά η πατέντα του. Πρόκειται για μία προκλητική  απόπειρα προστασίας των πολυεθνικών του φαρμάκου, σε μια εποχή, που η πανδημία covid-19 δεν απειλεί  μόνο τη ζωή της ανθρωπότητας, αλλά και την οικονομική της επιβίωση, στο μέτρο που η πανδημία καταστρέφει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες οφείλουν να ηγηθούν αποφασιστικά αυτής της πανανθρώπινης υπόθεσης και να υποστηρίξουν με σθένος την ισότιμη πρόσβαση  των πολιτών όλων των χωρών της γης στο δημόσιο αγαθό του εμβολίου. Η ζωή πρέπει να είναι μπροστά και πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button