Περιοδικό

Επιστροφή  στην Ιερουσαλήμ 

Επιστροφή  στην Ιερουσαλήμ 

Γραφει η Χριστίνα Κάβουρα

Ιερουσαλήμ, η οικουμενική Πρωτεύουσα δύο λαών, ο βωμός  πίστης τριών Θρησκειών, το πεδίο μάχης  της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών.

Μια μικρή γωνιά της γης που γίνεται Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου, το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τόπος  πάνω στη γη ποτισμένος με περισσότερο αίμα από αυτόν τον τόπο. Η Ιστορία της ένας συνεχής πόλεμος και αυτή η πόλη αλλάζει συνέχεια χέρια λες και είναι το μοναδικό άξιο και πολύτιμο έπαθλο που το θέλει απεγνωσμένα ο κάθε νικητής. Τρεις χιλιάδες χρόνια πίστης, σφαγών, ανελέητου φανατισμού αλλά και συνύπαρξης.

Την φυσιογνωμία αυτής της πόλης την αλλάζουν συνεχώς ατέρμονοι πόλεμοι.  Μοναδική πόλη στον κόσμο,  την οποία κατοικούν βασιλιάδες, αυτοκράτορες, αυτοκράτειρες, προφήτες, ποιητές, άγιοι, κατακτητές, πόρνες !  Περίεργο το μεγαλείο της !

Η ιστορία της παρανοϊκή και αυτή της η παράνοια λες και επηρεάζει αυτούς όλους που την θέλουν δική τους !

Αγαπημένη πόλη του βασιλιά Δαυίδ τότε που δεν ήταν καν πόλη αλλά ένα αρχαίο  οχυρό, σε μια περιοχή που έμελλε να αποκτήσει πολλά ονόματα! Χαναάν, βασίλειο του Ιούδα, Ιουδαία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Άγιοι Τόποι για τους χριστιανούς, γη της Επαγγελίας για τους Εβραίους.

Πόλεμοι γι’ αυτό το κομμάτι γης με τους Χετταίους, τους Φιλισταίους, τους Αιγύπτιους, τους Βαβυλώνιους, τους Ασσυρίους για να αναφέρω κάποιους λαούς και κάποιους πολέμους που τελικά δεν έχουν τέλος.

Ο Κύρος ο Μέγας και ο δικός μας Αλέξανδρος ο Μέγας μάλλον ήταν  οι μόνοι που υπήρξαν ευνοϊκοί με την Ιερουσαλήμ και τους κατοίκους της !

Ο Κύρος ο Μέγας επιτρέπει το χτίσιμο του κατεστραμμένου Ναού του Σολομώντα, ένα από τα διατάγματα ανεξιθρησκίας του Κύρου που βρέθηκε χαραγμένο σε έναν κύλινδρο του έδωσε το παρωνύμιο του Πατέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα αντίγραφο το οποίο υπάρχει σήμερα στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Ο Ιστορικός Ιώσηπος αναφέρει πολύ αργότερα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ, επισκέφθηκε τον Ναό,  όπου και θυσίασε στον Θεό των Εβραίων. Βέβαια ο Θεός είναι ένας αλλά τότε οι Εβραίοι ήταν οι μόνοι μονοθεϊστές.

Άλλοι Ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Αρχιερέας,  οι Ιερείς και οι άρχοντες απέτισαν τιμές στον Αλέξανδρο και εκείνος μιμούμενος τον Κύρο αναγνώρισε το δικαίωμά τους να ζουν με τους δικούς τους νόμους !

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Αλέξανδρος φερόταν με απόλυτη ευγένεια στις πόλεις που άνοιγαν τις πύλες τους να περάσει. Δεν ανεχόταν σε καμιά περίπτωση κλειστές πύλες και πόλεις που δεν καλωσόριζαν τον νικητή. Ο Αλέξανδρος δεν είχε γνωρίσει ποτέ καμιά ήττα και ως εκ τούτου δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί κανέναν που δεν αναγνώριζε το μεγαλείο του, γνωστή βέβαια και η μεγαλοθυμία  του  σ’ αυτούς που το αναγνώριζαν !

Οι Επίγονοι  δυστυχώς δεν είχαν καμία σχέση με τον Ηγέτη τους.

Π.χ. ο Αντίοχος ο Επιφανής ήταν ένα βδέλυγμα της ερήμωσης και της σφαγής !

Οι Σελευκίδες προσπαθούν να κρατήσουν την Ιερουσαλήμ και οι πόλεμοι συνεχίζονται ενώ εκστρατεύουν εναντίον τους οι  Μακκαβαίοι. Το αίμα κυλά άφθονο, μαίνονται    επαναστάσεις, ακόμα και εμφύλιοι.

Κάποια στιγμή προελαύνουν οι Ρωμαίοι,  η Ρώμη ερχόταν στην Ιερουσαλήμ.

Οι Ηρωδιανοί,  διεστραμμένοι, φρενοβλαβείς, κάπου απόβλητοι αφού οι καθαροί Εβραίοι δεν τους συγχωρούν την μικτή καταγωγή τους,  (Ιδουμαίοι προσήλυτοι) συμμαχούν με τους Ρωμαίους  και κυβερνούν για έναν αιώνα περίπου, μέχρι που ο Τίτος καταστρέφει εντελώς την Ιερουσαλήμ. «Καμιά άλλη πόλη, έγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Ιώσηπος,  δεν επέτρεψε ποτέ τέτοιες αθλιότητες, ούτε καμιά εποχή έθρεψε μια γενιά πιο καρποφόρα σε μοχθηρία απ’ αυτήν, από καταβολής κόσμου».

Βέβαια όλες οι αυτοκρατορίες έχουν μια διάρκεια  ζωής, η άνοδος ακολουθείται από  την πτώση (κάτι που δεν εννοεί να καταλάβει ο Ερντογάν) και μετά τους Ρωμαίους έρχονται οι Βυζαντινοί, οι Άραβες, οι Μαμελούκοι, οι Οθωμανοί.

Προσπαθώ σε μια σελίδα να χωρέσω  την ματοβαμμένη  «Βιογραφία» της Ιερουσαλήμ, γιατί αυτή  η πόλη, η μοναδική που υπάρχει δύο φορές μία στον ουρανό και μία στη γη είναι ο λόγος μιας μόνιμης διαμάχης. Δεν γνωρίζουμε την Ουράνια Ιερουσαλήμ, την ειρηνική,  γιατί  το όνομα Σαλήμ  σημαίνει ειρήνη,  η κάτω Ιερουσαλήμ όμως δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη, ούτε είχε ποτέ,   και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο πάνω στη γη από τον πόλεμο !

 

Τις Σταυροφορίες και τους άξεστους Σταυροφόρους σας τους φυλάω για την άλλη Παρασκευή.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button