Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – τι γίνεται στη Λημνο ;
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Του Θ. Δημητριάδη
Στις 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1946 ιδρύθηκε το Ραδιόφωνο των Ηνωμένων Εθνών από τον ΟΗΕ. Μπορεί να έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά το ραδιόφωνο θα έχει πάντα τη μαγεία του, γιατί αποτελεί Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και προωθεί την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης.
Μπορεί να αποτελέσει δίαυλο για να μεταδοθούν ειδήσεις, σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα, αλλά και να γίνει η αρχή για σπουδαίες συζητήσεις.
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Guglielmo Marconi κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεωρητικές δυνατότητες της ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Η πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1906 από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας, τον Reginald Aubrey Fessenden, ένα Αμερικάνο φυσικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό που είχε γεννηθεί στον Καναδά.
Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που λειτούργησε στη Λήμνο το 1989 είναι το Ράδιο Λήμνος ιδιοκτησία του πολιτιστικού συλλόγου Μ.Ε.Α.Σ. «ΛΗΜΝΟΣ».
Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε και ο Ραδιοφωνικός σταθμός FM100.
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός ΑΛΦΑ, με το γνωστό διακριτικό ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ και με σημαντικότερο ιδρυτικό στέλεχος και συντονιστή του σταθμού τον Ηλία Κότσαλη ξεκίνησε να εκπέμπει τον του Αύγουστο του 1991.
Τον Σεπτέμβριο του 1992 άρχισε να εκπέμπει και ο μη κερδοσκοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του κυρίου Χασάπη Σωτήρη με αρχική ονομασία Radiostar που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Holiday.
Τον Ιανουάριο του 1996 άρχισε να εκπέμπει ο TOP FM από τη Λημνιακή Ραδιοφωνία Παραγωγή ΕΠΕ και δέκα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2006 μετονομάστηκε σε Radio Melody.
Όπως αναφέρει ο φιλόλογος Βασίλης Κ. Παρίσης, από το 1989 έως σήμερα, η λημνιακή ραδιοφωνία έχει διανύσει 20 ολόκληρα χρόνια και πολλά πράγματα στ’ αλήθεια έχουν αλλάξει κυρίως στο τεχνικό κομμάτι της. Κάτι όμως παραμένει ίδιο και αυτό είναι η αγάπη και το πάθος των ανθρώπων που ασχολούνται με το ραδιόφωνο της Λήμνου, να ενημερώνουν, να ψυχαγωγούν και να κρατούν συντροφιά στους ακροατές τους. Είναι οι άνθρωποι που μπορεί να μην τους έχουμε δει ποτέ αλλά θα θέλαμε για πάντα να τους ακούμε.