Περιοδικό

Λημνος : Παλιά, στο Πανηγύρι στο Ανδρώνι

Παλιά στο πανηγύρι στο Ανδρώνι

Γράφει ο Θ. Δημητριαδης

Και φέτος τα πολύ αγαπημένα πανηγύρια (15αύγουστο κλπ.) είναι απαγορευμένα λόγω κορωναϊού. Πάντως, τα παλιά χρόνια στην επαρχία αποτελούσαν μια βασική μορφή διασκέδασης, που όλοι την περίμεναν, σε συνδυασμό με ευλαβικό προσκύνημα σε κάποιον άγιο που είχε την γιορτή του.

Για παράδειγμα, στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα.

Στην ομώνυμη εκκλησία στο Ανδρώνι της Μύρινας Λήμνου ο εσπερινός άρχιζε νωρίς το βράδυ την παραμονή και συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα χοροστατούντος του Μητροπολίτου. Και στον αυλόγυρο της εκκλησίας είχε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό  με κόσμο που συνέρρεε από όλο το νησί.

 

Ηταν ένα από τα πιο μεγάλα πανηγύρια. Έρχονταν πραματευτάδες με τα άλογα ή τα γαϊδουράκια τους και έστηναν τους πάγκους τους, κιλίμια και κατμάδες, με μικροπράγματα, είδη δώρων, υαλικά κ.ά. Τα κινούμενα αυτά “εμπορικά” σχημάτιζαν μια αγορά που άρχιζε απο την εισοδο της Εκκλησίας και πήγαινε προς τα πρώτα σπίτια του Ανδρωνίου, μια απόσταση 150 μ.

 

Καλοκαίρι, ζέστη, και οι Πανηγυριώτες   ξενυχτούσαν μέχρι το πρωί στις δυο μέρες που τα καφενεία στην Πλατεία είχαν Όργανα (μουσική) .

3 καφενεία 3 κομπανίες σε αποστάσει 20 – 30 μέτρα, μεταξύ τους…

Τα  παιδιά χαίρονταν τις μέρες (και τις νύχτες) αυτές και αγόραζαν παγωτό ξυλάκι  ή κανένα λουκούμι, με τα κέρματα που έβρισκαν στο χώρο που γινόταν  ο χορός και χάριζαν στα   Οργανα…

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι γινόταν στο πάρκο Ανδρωνίου και το διοργάνωνε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρωνίου, με παραδοσιακή μουσική και χορό, σουβλάκια, μπύρα κλπ.

Ας ευχηθούμε του χρόνου να έχουμε πάλι τα αγαπημένα μας πανηγύρια.

Στη φωτογραφία ο χώρος με τον Πλάτανο,  μπροστα απο την Εκκλησία του Ανδρωνιου

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button