ΕπιλεγμέναΛήμνος

Παναγ. Κατσώνης : Απο τον Κορνό στο Χιούστον !

Μια συνομιλία με τον Παναγιώτη Κατσώνη, Επίκουρο Καθηγητή στο Baylor College of Medicine, με θέμα τον Κορονοϊο έχει σίγουρα ένα ειδικό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο όταν το ερευνητικό πεδίο του συμπατριώτη μας καθηγητή είναι ο διαχωρισμός των παθογόνων μεταλλάξεων από τις αβλαβείς μέσα σε ένα γενικότερο γονιδιακό πλαίσιο.
Οι απαντήσεις του για τον κορονοϊό είναι ενδιαφέρουσες και βεβαίως χρήσιμες…
Αύριο Παρασκευή 26/6, ώρα 13.00, στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ!

Ένα Σύντομο Βιογραφικό:

Παναγιώτης Κατσώνης
Είναι απο τον Κορνό Λήμνου όπου τελείωσε το Δημοτικό, συνέχισε το Γυμνάσιο και στο Γεν. Λύκειο Μύρινας.
Το 1995 πέρασε στην σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το 2000 αποφοίτησε με το χρυσό μετάλλιο του ΕΜΠ για τον 3ο καλύτερο βαθμό πτυχιούχου. Κατά τις πτυχιακές σπουδές του έλαβε 2 υποτροφίες από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).
Το 2001, έλαβε πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές από το τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Εκεί μπήκε στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Peter Vekilov και δούλεψε σε προσομοιώσεις αλλαγών φάσεων σε πρωτεϊνικά διαλύματα. Η έρευνα αυτή διήρκησε 5 χρόνια και ήταν σε συνεργασία και χρηματοδότηση από τη NASA.
Το 2006 μεταπήδησε στο τμήμα γενετικής της ιατρικής σχολής του Μπέιλορ (Baylor College of Medicine), αρχικά ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, στη συνέχεια ως Λέκτορας και έπειτα ως Επίκουρος Καθηγητής.
Η έρευνα του στη γενετική επικεντρώνεται στο να κατανοήσουμε το DNA του ανθρώπου αλλά και κάθε άλλου ζωντανού οργανισμού. Συγκεκριμένα αναπτύσσονται υπολογιστικά μοντέλα που διαχωρίζουν τις παθογόνες μεταλλάξεις από τις αβλαβείς, συσχετίζουν γονίδια με ασθένειες, και προσδιορίζουν το ρίσκο ασθένειας για κάθε γονιδίωμα.
Η έρευνα αυτή είναι στο πλαίσιο συνεργασίας με τον καθηγητή Olivier Lichtarge και χρηματοδοτείται από τον Εθνικό Οργανισμό Επιστημών (National Science Foundation), το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (National Institutes of Health), και πρόσφατα από το Γραφείο Διοίκησης Εθνικών Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence) των ΗΠΑ.
Το μοντέλο του για τον διαχωρισμό παθογόνων μεταλλάξεων από τις αβλαβείς έχει βραβευτεί από τρεις ανεξάρτητες επιτροπές του οργανισμού Critical Assessment of Genome Interpretation (Κριτική Αξιολόγηση της Ερμηνείας του Γονιδιώματος).
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 45 επιστημονικά άρθρα και κατέχει μία πατέντα.
Είναι Παντρεμένος με δυο παιδιά, οι γονείς του μένουν στον Κορνό και ο ίδιος έρχεται τα καλοκαίρια, οικογενειακώς, στη γενέτειρα του Λήμνο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button