Παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά σε άλλες χώρες

Του Θ. Δημητριάδη
Παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά σε άλλες χώρες
Εμείς έχουμε τη μαγειρίτσα, τη γαρδούμπα, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια και το αρνί.
Σε άλλες χώρες του κόσμου, έχουν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις αυτή την περίοδο και φτιάχνουν ξεχωριστά πασχαλινά φαγητά.
Ρωσία
Το Pashka είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται ως επιδόρπιο το Πάσχα στη Ρωσία. Το βασικό του συστατικό είναι το τυρί. Είθισται δε να το φτιάχνουν διακοσμώντας το με σύμβολα, όπως τα γράμματα XB από το “Christos Voskres”, το οποίο σημαίνει «Χριστός Ανέστη».
Ανατολική Ευρώπη
To pinca είναι ένα γλυκό ψωμί με ένα σταυρό στη μέση, το οποίο τρώνε συνήθως στη Σλοβενία και την Κροατία για να γιορτάσουν το τέλος της Σαρακοστής. Μερικές φορές συναντάται και σε κάποιες περιοχές της νότιας Ιταλίας.
Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα.
Στην Τσεχία φτιάχνουν ένα κέικ σε σχήμα αρνιού. Έχουν μάλιστα και ειδικές φόρμες που χαρίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα σε αυτό το παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που γίνεται με λουκάνικα και βραστά αβγά.
Ισπανία
Το Mona de Pascua, είναι ένα δημοφιλές πασχαλινό κέικ, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μοιάζει με ένα μεγάλο ντόνατ, με ένα βρασμένο, σφιχτό αβγό στην κορυφή του.
Αγγλία
Το hot cross bun, είναι ένα μικρό ψωμάκι σαν τσουρέκι τσουρεκάκι με σταφίδες κι έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή του. Παραδοσιακά τρώγεται τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Καραϊβική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τον Καναδά.
Ένα άλλο γλύκισμα που συνηθίζουν είναι τα fruit cakes που δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού μείον τον Ιούδα.
Ιταλία
Παρόμοιο στη γεύση με το ιταλικό χριστουγεννιάτικο ψωμί panettone, το Colomba di Pasqua είναι ένα κέικ γεμισμένο με γλυκά, που συνήθως έχει το σχήμα ενός περιστεριού.
Μεξικό
Το Capirotada είναι το παραδοσιακό μεξικάνικο φαγητό που τρώγεται συνήθως την περίοδο της Σαρακοστής και είναι ένα από τα πιάτα που σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Είναι μια πουτίγκα ψωμιού με γέμιση με σταφίδες, κανέλα, γαρίφαλο, και τυρί. Λέγεται πως τα συστατικά του αποτελούν ένα είδος υπενθύμισης των παθών του Χριστού: τα γαρίφαλα συμβολίζουν τα καρφιά στο σταυρό, τα στικ κανέλας τον σταυρό και το ψωμί το σώμα του Ιησού.
Η Βουλγαρία, η Γεωργία και η Ρωσία είναι μερικές από τις χριστιανικές, ορθόδοξες χώρες που ψήνουν το Kulich το Πάσχα. Το kulich είναι κέικ το οποίο ψήνεται σε ψηλό φορμάκι και στολίζεται με λευκό γλάσο και πολύχρωμα λουλούδια ή άλλα στολίδια. Πολλοί συνηθίζουν να πηγαίνουν το κέικ αυτό σε παπά για να τους το ευλογήσει πριν την πασχαλινή λειτουργία.
Ισπανία
Το Hornazo είναι μια ισπανική κρεατόπιτα που συναντάται κυρίως στις επαρχίες Salamanca και Ávila της Ισπανίας και φτιάχνεται με αλεύρι, μαγιά και στη γέμισή της έχει χοιρινό, πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα, σφιχτά αβγά.
Βραζιλία
Η Paçoca de Amendoim είναι ένα βραζιλιάνικο γλυκό από φιστίκια, ζάχαρη, αλάτι και αλεύρι cassava. Σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα κι έχει ιδιαίτερη, ξηρή υφή και γλυκιά γεύση.
Γερμανία
Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία έχει και μια άλλη ονομασία: Gründonnerstag ή αλλιώς «Green Thursday» και τότε οι Γερμανοί φτιάχνουν… πράσινα φαγητά. Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης συναντάμε και την πράσινη σούπα chervil, η οποία είναι πολύ δημοφιλής.