“Πεταλίδες, ένα εύκολο πιάτο για ψαγμένους”
Είναι φανερό ότι το παρόν site: LimnoςNea.gr έχει καθιερωθεί στη Λήμνο σε μαγειρικές συνταγές, κάποιοι/ες μαλιστα τις κρατανε για όταν χρειαστει!
Έτσι μας έστειλαν και την παρακάτω:
Απο το SITE “Συνταγές της Καρδιάς” σας μεταφέρουμε¨
Τις πεταλίδες φυσικά, τις ξέρετε όλοι.
Αυτόν όμως που δεν ξέρετε, είναι τον Νίκο που τις μαγείρεψε!!!!
Πάμε λοιπόν να σας τον συστήσω, μια και θα τον βλέπουμε, όπως μου είπε, αρκετά συχνά στο μπλοκοσπιτό μας.
Όταν τελειώσουν οι διακοπές του, θα μας μαγειρέψει θαλασσινές νοστιμιές. Είναι σπεσιαλίστας στο είδος και θα μας μεταφέρει μέσω των γραπτών του αλλά και μέσω βίντεο, στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας.
Ο Νίκος είναι φίλος και συνεταίρος του αδελφού μου.
Με την θάλασσα και τους “κατοίκους” της, έχουν σχέση έρωτα μια και είναι κατασκευαστές στολών κατάδυσης, ψαροντούφεκων και όλων των άλλων … αξεσουάρ της κατάδυσης, που φέρουν την επωνυμία ΑΡΝΕΑ.
Όσοι ασχολούνται με κατάδυση ξέρουν ότι είναι μια από τις καλύτερες μάρκες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη μάρκα που κυκλοφορεί –που είναι και η αλήθεια βεβαίως βεβαίως- γιατί θα μου πείτε ότι είμαι ….. κουκουβάγια κλπ… κλπ..
Επίσης έχουν σχολές κατάδυσης στις οποίες διδάσκουν οι ίδιοι.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι από τους καλύτερους ψαροντουφεκάδες, με περγαμηνές και πολλά πολλά μετάλλια.
Πάμε όμως στο θέμα μας που είναι οι πεταλίδες.
Ο Νίκος είναι και πολύ καλός μάγειρας, εν αντιθέσει με τον αδελφό μου που είναι πααάρα πολύ καλός, μόνο στο να τρώει!!!!.
Ήρθαν λοιπόν μια μέρα στο εξοχικό μας, μαζί με τον αδελφό μου και με το φουσκωτό τους στο τρέιλερ, για να πάνε για ψαροντούφεκο.
Φεύγοντας ο Νίκος, μου έδωσε την υπόσχεση ότι αυτά που θα πιάσουν, θα τα μαγειρέψει και θα τα αφιερώσει στο μπλοκ μας.
Περίμενα και εγώ που λέτε με αγωνία, τι θα είναι αυτό το εξαίσιο που θα πιάσουν, για να μπορέσω να σας το κεράσω.
Χα !Χα ! αστειάκι ! Όπως ήδη έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε, δεν έπιασαν τίποτα ! Ψάχνανε λέει, άκουσον-άκουσον, για κάτι σπέσιαλ και περιφρονούσαν τις υπόλοιπες ψαρούκλες που περνούσαν από δίπλα τους!!
Το τι καζούρα φάγανε, δεν λέγετε!!!!
Ωστόσο ο Νίκος, μιας και είναι ευαίσθητο παιδί, για να μην μας απογοητεύσει δεν γύρισε πίσω με τελείως άδεια χέρια.
Μάζεψε μερικές πεταλίδες και μας έφτιαξε ένα εύκολο πιάτο για ψαγμένους όμως ουρανίσκους και με πολύ έντονο το άρωμα της θάλασσας!
Παμε να δούμε τι έκανε.
Υλικά για 4 πιάτα
1 πακέτο σπαγγέτι νούμερο 5 ή ενα πακέτο λιγγουίνι
2-3 χούφτες πεταλίδες
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Βράζουμε την πάστα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Πλένουμε τις πεταλίδες και καθαρίζουμε μ’ ένα μαχαιράκι το κέλυφος.
Αφαιρούμε δηλαδή τα χορταράκια και τα πετραδάκια που είναι κολλημένα επάνω τους.
Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σ’ ένα σουρωτό.
Σ’ ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι με καπάκι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σωτάρουμε το σκόρδο και ρίχνουμε τις πεταλίδες. Τις ανακατεύουμε μαλακά με μια ξύλινη κουτάλα για να πάει το λάδι παντού. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για κανένα τέταρτο.
Κουνάμε κανα-δυό φορές το τηγάνι, για να μην κολλήσουν και λίγο πριν κλείσουμε το μάτι, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Μόλις σουρώσουμε τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τις πεταλίδες και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθούν όλα τα μακαρόνια και να πάρουν την γεύση απο τις πεταλίδες.
Σερβίρουμε στο πιάτο και τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι.
Απολαμβάνουμε το πιάτο μας που μυρίζει όλα τα αρώματα της θάλασσας.!!!
Νίκο ευχαριστούμε πολύ.
Maria B.