Λήμνος

Ποιο “Μανούκα” Ν. Ζηλανδιας; Μέλι Λημνου !

Μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) καταδεικνύει για πρώτη φορά την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση των μελιών της Λήμνο

Μελέτη από φοιτητές του ΤΕΤΔ, στα πλαίσια των πτυχιακών τους διατριβών, απέδειξε για πρώτη φορά πως τα μέλια του νησιού, πέρα από την καταξιωμένη (μέσω διεθνών βραβείων) γευστική και διατροφική τους αξία, παρουσιάζουν και αξιόλογη αντιμικροβιακή δράση έναντι αρκετών βακτηρίων που προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό (παθογόνων).

Πιο συγκεκριμένα, η συλλογική εργασία η οποία διενεργήθηκε εξολοκλήρου στο εργαστήριο του Τμήματος και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο, μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση αρκετών διαφορετικών δειγμάτων μελιού της Λήμνου έναντι των ακόλουθων 10 βακτηρίων: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Salmonella enterica serovars Enteritidis and Typhimurium, Escherichia coli, Vibrio parahaemolyticus και Pseudomonas aeruginosa. Η επιλογή των μικροοργανισμών βασίστηκε στην εμπλοκή τους σε δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις του ανθρώπου, αλλά και μεγάλα ξεσπάσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Δοκιμάστηκαν 6 μέλια μελισσοκόμων τα οποία συλλέχθηκαν απ’ όλες τις περιοχές του νησιού, καθώς και 2 μέλια του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου. Η πιθανή ανασταλτική δράση των μελιών στην ανάπτυξη των βακτηρίων αξιολογήθηκε, χρησιμοποιώντας πρότυπες για το σκοπό αυτό μεθόδους, συγκριτικά μεταξύ τους αλλά και με αυτήν του μελιού Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία (το οποίο είναι παγκόσμια γνωστό για την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση), αλλά επίσης και με τη δράση ενός γνωστού αντιβιοτικού ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται στην κλινική θεραπεία σοβαρών ανθρώπινων λοιμώξεων (την καναμυκίνη).

 

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως όλα τα μέλια της Λήμνου παρουσίασαν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έναντι των περισσοτέρων βακτηρίων (στα ίδια αλλά και για ορισμένα δείγματα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πολυδιαφημιζόμενο μέλι Μανούκα), με τα μέλια μάλιστα του Αγροτικού Συνεταιρισμού να παρουσιάζουν την ισχυρότερη δράση. Τα αποτελέσματα της συλλογικής και πολύμηνης αυτής έρευνας αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μέλι της Λήμνου, ένα φυσικό, εύγευστο και λειτουργικό τρόφιμο.

*Στην μελέτη συμμετείχαν οι φοιτητές Γκουτζουβελίδου Μαρία, Πάνος Γεώργιος και Ξανθού Μαρία-Νεφερτίτη, υπό την επίβλεψη του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου (Δρ. Μελισσοκομίας ΑΠΘ) και του Καθηγητή του ΤΕΤΔ Γκιαούρη Ευστάθιου (http://www.fns.aegean.gr/index.php/tmima/prosopiko-m/didaktino-men/26-general/prosopiko-kat/44-giaouris). Τα αποτελέσματα της είναι δημοσιευμένα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ανοικτής για όλους πρόσβασης (https://doi.org/10.3390/foods_2020-07716)

Φωτογραφία: Τοπίο της Λημνου,  το εργαστήρι  των Μελισσών.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button