Ποιο ψάρι είναι το πιο νόστιμο (και ωφέλιμο!)
Ποιο ψάρι είναι το πιο νόστιμο
Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη
Αν ρωτήσεις έναν ψαρά θα σου πει: «Το πιο νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο». Αν ρωτήσεις έναν διατροφολόγο θα σού πει ότι τα πιο θρεπτικά ψάρια είναι τα λεγόμενα «μπλε ψάρια», δηλαδή η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί κλπ. Το ότι η σαρδέλες είναι υπερτροφή δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D και B12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά και απαραίτητα μέταλλα, όπως ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.
Η «ταπεινή» σαρδέλα, παρόλο που παραδοσιακά θεωρείται οικονομικό «λαϊκό ψάρι», έχει υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πολύ νόστιμή και εύκολη στο μαγείρεμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι το υπ’ αριθμόν 1ο ψάρι που γίνεται αλίπαστο και επίσης κονσέρβα. Να μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας ψαρεύεται η πιο νόστιμη σαρδέλα της Μεσογείου, ιδιαίτερα η σαρδέλα στην Καλλονή της Λέσβου. Επίσης η αντσούγια, που είναι ο γνωστός μας γαύρος.
Στη Λήμνο έχουμε δύο βιοτεχνίες αλίπαστων, βασικά με σαρδέλα και κολιό, ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ στον Μούδρο και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ στην Νέα Κούταλη.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Paula Martín Clares, «οι σαρδέλες μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα οστά μας».
Η σαρδέλα είναι σύμμαχος του εγκεφάλου μας
Μία από τις κύριες ιδιότητες της σαρδέλας έχει να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 προάγει την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα υγιή λίπη που περιέχει συμβάλλουν στη θρέψη του εγκεφάλου και έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας και πνευματικές λειτουργίες. Ειδικότερα, τα ωμέγα-3 που περιέχονται στην σαρδέλα σχετίζεται με την θεραπεία τω διαταραχών της διάθεσης και της κατάθλιψης. Επίσης βοηθάνε στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου.
Η σαρδέλα είναι σύμμαχος και των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας. Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι όσον αφορά την πρόληψη της τριχόπτωσης. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τροφές για την επιβράδυνση της γήρανσης της τρίχας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 οξέα. Για τους ίδιους λόγους προάγουν το υγιές δέρμα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και αποτελούν αντίδοτο στα αδύναμα και θαμπά νύχια.
Για τη σημασία της βιταμίνης D
Οι ειδικοί επιμένουν πάνω από όλα στο γεγονός ότι η σαρδέλα είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη D. Αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες από διακόσιες αντιδράσεις στο σώμα μας και επηρεάζει διάφορους τομείς: καρδιαγγειακή υγεία, ανοσοποιητικό σύστημα, ρύθμιση των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», προστατεύει από δερματικές παθήσεις, από καρδιαγγειακά προβλήματα και κάποιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.
Είναι οι κονσέρβες σαρδέλας υγιεινές;
Αν και η σύσταση είναι πάντα να καταναλώνουμε κατά προτίμηση φρέσκα ψάρια, οι κονσέρβες σαρδέλες μπορούν επίσης να είναι μια επιλογή. Μια μελέτη μάλιστα τις ανεβάζει ακόμη και πριν από τα αυγά. Είναι σημαντικό όμως να μην περιέχουν περιττό αλάτι και να διατηρούνται σε ελαιόλαδο.
(Πηγή: Theissue.gr και Λευτεριά)