Περιοδικό

Πώς διατηρούμε τη φέτα πολλές μέρες

Πώς διατηρούμε τη φέτα πολλές μέρες

Η φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που αποτελεί το αγαπημένο συνοδευτικό των περισσότερων φαγητών μας. Πολλές φορές  η διατήρηση της φέτας μπορεί να είναι δύσκολη γιατί είναι ένα ευαίσθητο τυρί που χαλάει εύκολα. Σίγουρα όλοι την έχουμε δει να κιτρινίζει, να γλιτσιάζει, να μυρίζει άσχημα και σταδιακά να μουχλιάζει.
Υπάρχουν διάφορα μυστικά για τη σωστή διατήρησή της.

Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Ετσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα.

Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3–4 ημέρες.

Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.
Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτα (τον λεγόμενο «γάρο») και την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο.

Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.
Εάν δεν μας ενδιαφέρει η διατήρηση της φέτας για μεγάλο διάστημα, τότε αγοράζουμε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες.

Αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους. Πώς συντηρείται όμως;
Αυτό είναι το μυστικό για να διατηρήσεις τη φέτα για μήνες: Να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!
Δεν είναι κάποια σύγχρονη ανακάλυψη, και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.
Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο ή το δοχείο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button