Απόψεις

Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι; Επιτρέπονται οι μπύρες;

Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι; Επιτρέπονται οι μπύρες;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όλοι ξέρουμε αυτό που λένε και μάθαμε από μικροί, ότι δηλαδή δεν πρέπει να μπούμε στη θάλασσα μέχρι να χωνέψουμε το φαγητό μας. Μερικοί πάλι το αγνοούν ή δεν του δίνουν σημασία. Τι ισχύει τελικά; Μπορούμε να κολυμπήσουμε μετά το φαγητό;

Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από το τελευταίο σας γεύμα, αφού το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η καρδιά σας θα αναγκαστεί να δουλέψει εντατικά προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία της πέψης και παράλληλα να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, κάτι το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός σας και να κινδυνεύσετε να λιποθυμήσετε. Η λιποθυμία στη θάλασσα αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες πνιγμού.

Ωστόσο, ούτε το κολύμπι με εντελώς άδειο στομάχι είναι ιδανικό, μιας και μπορεί να εξαντληθείτε. Προτιμήστε, λοιπόν, να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (π.χ. μια φρυγανιά ή ένα μικρό φρούτο), ώστε να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Και πάλι όμως φροντίστε να περιμένετε να χωνέψετε προτού μπείτε στη θάλασσα.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ προτού κολυμπήσετε. Αν, λοιπόν, σας αρέσει να πίνετε το κοκτέιλ σας δίπλα στο κύμα, έχετε κατά νου ότι τα οινοπνευματώδη ποτά μειώνουν σημαντικά τα αντανακλαστικά σας και κατ’ επέκταση καθιστούν επικίνδυνο το κολύμπι. Αν μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση μισομεθυσμένοι ή μεθυσμένοι, απλά μην μπείτε στη θάλασσα. Το πολύ να βρέξετε λίγο τα πόδια στην άκρη από το κύμα.

Προσοχή!  Εάν καθώς κολυμπάτε αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα και τάση προς εμετό, βγείτε αμέσως στην ακτή, αφού υπάρχει πιθανότητα η ζάλη να εξελιχθεί σε λιποθυμία και αν συμβεί αυτό μέσα στο νερό, είναι άκρως επικίνδυνο.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να είναι η αιτία και να οδηγήσουν σε ζάλη:

Επειδή αποφασίσατε να κολυμπήσετε ενώ δεν αισθανόσασταν καλά.

Επειδή κολυμπάτε πολλή ώρα και έχετε εξαντληθεί.

Επειδή έχετε πάθει ηλίαση.

Επειδή ο οργανισμός έχει αφυδατωθεί.

Επειδή είστε νηστικοί ή επειδή μπήκατε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι.

Αν συνδυαστικά με τη ζαλάδα έχετε εφίδρωση (κάτι που δεν συμβαίνει συχνά μέσα στη θάλασσα), τότε είναι μια ακόμη ένδειξη λιποθυμίας. Με τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας ζητήστε αμέσως βοήθεια από τους διπλανούς σας κολυμβητές και μόλις βγείτε από τη θάλασσα ξαπλώστε σε σκιερό μέρος μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button