Απόψεις

Πότε πέφτει φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Πότε πέφτει φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει το Πάσχα, ψάχνουμε να βρούμε πότε θα είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, επειδή δεν είναι σταθερή, αλλά κινητή και εξαρτάται από το πότε είναι το Πάσχα.

Είναι κινητή, γιατί κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το πρωί της Παρασκευής υπάρχει πένθος και τις μέρες αυτές δεν γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί και αυτές, εάν συμπίπτουν με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από Σαρακοστή ή μετά το Πάσχα.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου, όταν το Πάσχα εορτάζεται πριν από αυτή την ημερομηνία. Επειδή όμως το Πάσχα φέτος θα «πέσει» στις 5 Μαΐου, η γιορτή του Αγίο Γεωργίου θα εορταστεί τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 6 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρ’ όλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα «Γεώργιος», ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.
Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη του, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε πολύ.
Αρχικά, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.
Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον βασάνισαν τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Από όλες αυτές τις δοκιμασίες ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.
Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ.

Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, ο Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στην Ευρώπη.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button