ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Και κει Λημνος! Σπουδαία η συμμετοχή της πιστοποίησης Terra Vitα στο Λονδίνο και την έκθεση IFE

Σπουδαία η συμμετοχή της πιστοποίησης Terra Vitα στο Λονδίνο και την έκθεση IFE

Αθήνα, 15 Απριλίου 2024 – Πολύτιμες οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή της πιστοποίησης Terra Vita και των πιστοποιημένων λημνιών προϊόντων στην έκθεση τροφίμων και ποτών IFE 2024, στο Λονδίνο, στις 17-19 Μαρτίου, μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έγιναν επαφές με εμπόρους και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, και ειδικότερα με ανθρώπους που τροφοδοτούν με ξεχωριστά προϊόντα συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών στην Αγγλία, στους οποίους επικοινωνήθηκε η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη του καινοτόμου συστήματος της πιστοποίησης Terra Vita, με το ενδιαφέρον τους να ξεπερνά τις προσδοκίες!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, το βρετανικό κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί τα μοναδικά αρτοποιήματα της Οικογένειας Ποριάζη και τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα Σταφύλη και να μάθει περισσότερα για τους πιστοποιημένους παραγωγούς, αλλά και γενικότερα για το νησί της Λήμνου και την πλούσια αγροδιατροφική του κληρονομιά.

Δεν έλειψαν και οι ενθουσιώδεις συνομιλίες με Άγγλους δημοσιογράφους, bloggers και influencers, συζητώντας προοπτικές συνεργασίας, ενώ η συμμετοχή όλων των εκθετών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καλύφθηκε από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό HellenicTV.

Επιπλέον, η ομάδα του MedINA συνομίλησε εκτενώς με εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (DEFRA) και του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν σε βάθος για την προσέγγιση της πιστοποίησης που αποσκοπεί στην αναγνώριση των μοναδικών ελληνικών προϊόντων και την ενδυνάμωση των παραγωγών. Ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων έγιναν και με εκπροσώπους άλλων πιστοποιήσεων.

H IFE αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απευθύνεται σε αγοραστές από όλους τους τομείς του αγροδιατροφικού κλάδου: λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός, χονδρικό εμπόριο, διανομή και εισαγωγές/εξαγωγές, με 27.000 επισκέπτες από 102 χώρες.

Όσα δείγματα των Terra Vita πιστοποιημένων προϊόντων δεν χρησιμοποιήθηκαν παραχωρήθηκαν στην οργάνωση αναδιανομής τροφίμων στο Λονδίνο, City Harvest, η οποία δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της σπατάλης τροφίμων.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αγαστή συνεργασία και την εξαιρετική οργάνωση της συμμετοχής στην IFE 2024, καθώς και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο για την πολύτιμη βοήθεια κατά την προετοιμασία μας.

H προώθηση της πιστοποίησης Terra Vita – Αγροτική Παράδοση & Βιοποικιλότητα και των πιστοποιημένων προϊόντων υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

###

 

Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι:

Το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των αγροτών στη Λήμνο και τα Κύθηρα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών αυτών. Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση οραματιζόμαστε τις τοπικές κοινότητες να ευημερούν σε παραγωγικά και υγιή αγροοικοσυστήματα γεμάτα ζωή! Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA

Το πρόγραμμα «Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα» έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Ιστοσελίδα Terra Lemnia

Η πιστοποίηση Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα αφορά τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα Terra Vita

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button