Περιοδικό

Ψαράς έπιασε στο δίχτυ του τόνο 485 κιλών! Αυτός ειναι ο τόνος! Ετσι ψαρεύεται

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης


Την καλύτερη ψαριά της ζωής του έκανε ένας ψαράς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς είδε στα δίχτυα του να πιάνεται ένας τόνος 485 κιλών! Αλιείς και κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν το καϊκι επέστρεψε και το μεγάλο ψάρι βγήκε στη στεριά.
Ο τόνος πιάστηκε στο Ιόνιο και ο ψαράς επέστρεψε με το «τρόπαιό» στη βάση του. Η επιτυχία του έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης και οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι viral στο διαδίκτυο.

Τέτοιου είδους ψαριές είναι σπάνιες στην Αιτωλοακαρνανία και γενικά στις ελληνικές θάλασσες. Οπότε τα χαμόγελα ευτυχίας του ίδιου και των συνεργατών του, έδειχναν την ικανοποίηση για αυτό που είχε καταφέρει. Το ψάρι πουλήθηκε πολύ γρήγορα και έγινε ανάρπαστο.

Το φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου πωλείται 25 ευρώ το κιλό στην αγορά.

Σαν ψάρι, οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας και η απόχρωση αυτή οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του. Από διατροφική άποψη είναι «χορταστικό» και δεν χρειάζεται να φάει κανείς μεγάλη ποσότητα. Επίσης προτιμάται διότι διατίθεται ως φιλέτο, χωρίς λέπια και εντόσθια, και γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο στο μαγείρεμα.

Οι τόνοι, πάντως, αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία.
Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρί). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται συνήθως σε θαλάσσιες φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος.

(πηγή: Λευτερια 29-3-24)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button