Σάμαλι νηστίσιμο! (Η συνταγη με κάθε λεπτομέρεια)

Σάμαλι νηστίσιμο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό, ιδανικό επιδόρπιο για το τραπέζι της Σαρακοστής. Αν θέλετε κάτι περισσότερο από τον κλασσικό χαλβά με ταχίνι και πιο σιροπιαστό από τον σιμιγδαλένιο χαλβά, τότε αυτό το σάμαλι είναι το γλυκό που μπορείτε να σερβίρετε με τα σαρακοστιανά εδέσματα. Είναι ζουμερό και απολαυστικό και παραδοσιακά αρωματίζεται με μαστίχα. Μπορείτε να το διακοσμήσετε στο σερβίρισμα, με ψημένο αμύγδαλο ή φιστίκι ή τριμμένο ινδοκάρυδο.
ΥΛΙΚΑ:
- 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σκόνη
- 5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Για το σιρόπι:
2 φλιτζ. τσαγιού νερό - 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ, το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε την ψιλοκοπανισμένη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά, να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Στη συνέχεια με ένα ξυλάκι από σουβλάκι (ή κάτι παρόμοιο) κάνουμε πολλές τρύπες μέχρι κάτω, και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, το οποίο φτιάξαμε βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε όταν τραβήξει όλο το σιρόπι με φύλλα από αμύγδαλο, ή ολόκληρο ψημένο αμύγδαλο, ή φιστίκι, ή τριμμένο ινδοκάρυδο.