Σαρακοστιανά ποδαράκια βατράχου
Σαρακοστιανά ποδαράκια βατράχου
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Μια παλιά παροιμία λέει, “Περί ορέξεως ουδείς λόγος”, που σημαίνει ότι ο καθένας έχει τις γευστικές του προτιμήσεις. Στην Ελλάδα, πάντως, σε πολλά τρόφιμα και φαγητά έχουμε διχογνωμία και εντελώς αντίθετες γνώμες.
Για παράδειγμα, πολλοί σιχαίνονται το σκόρδο, τις μπάμιες, τα καυτερά, τα σαλιγκάρια και τον πατσά, ενώ σε άλλους αρέσουν πολύ.
Πρόσφατα με μια παρέα βρεθήκαμε στα Γιάννινα. Αφού επισκέφτηκαν το σπήλαιο του Περάματος, τα κέρινα ομοιώματα του Βρέλλη, το φρούριο και τα άλλα αξιοθέατα, πήγαμε και μια βόλτα με το καραβάκι στη λίμνη, στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης. Εκεί, εκτός από το μουσείο του Αλή Πασά, έχει πολλές ταβέρνες. Καθίσαμε κι εμείς να φάμε κι ακούγαμε όλοι να παραγγέλνουν ποδαράκια.
Στην αρχή νομίζαμε οτι πρόκειται για πατσά, αφού η λέξη στα τουρκικά σημαίνει πόδι.
Πράγματι, οι σερβιτόροι έφερναν συνέχεια πιάτα γεμάτα, που έμοιαζαν όμως σαν τηγανητά
ορτύκια, φτερούγες από κοτόπουλο, γαρίδες ή κάτι τέτοιο.
Παραγγείλαμε κι εμείς από περιέργεια το ίδιο κι όταν δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμα, περίπου στη γεύση γαρίδας ή κοτόπουλου.
Υπήρχε, πάντως και εναλλακτική επιλογή με εξίσου νόστιμη τηγανητή πέστροφα για όσους δεν συμπαθούν τόσο πολύ τα ποδαράκια βατράχου.