ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Τι ακριβώς συμβαινει

Σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Γραφει ο Θ. Δημητριάδης

Σήμερα έχουμε το λεγόμενο Θερινό Ηλιοστάσιο. Η μέρα θα είναι η μεγαλύτερη του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού, καθώς το πρωί (στις 06:32 ώρα Ελλάδας) λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.
Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών.
Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

 

Σε μας εδώ στη Λήμνο αυτή η αλλαγή γίνεται αντιληπτή από το ηλιοβασίλεμα που βλέπουμε στον Άθω του Αγίου Όρους. Από αύριο ο ήλιος, ο οποίος σήμερα θα δύσει δεξιά από το Άγιο Όρος, προς τον Στρυμωνικό Κόλπο, θα δύει όλο και πιο αριστερά και σιγά-σιγά θα απομακρυνθεί πολύ, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, που θα έχουμε χειμερινό ηλιοστάσιο, οπότε θα αρχίσει πάλι αντίστροφη πορεία, να πλησιάζει πάλι και να ξεπερνά το Άγιο Όρος.

 

Στη Σκανδιναβία την 21η Ιουνίου την θεωρούν μεγάλη γιορτή, την ονομάζουν Μιντσόμερ, είναι πάντοτε αργία και στην ύπαιθρο οργανώνουν χορούς, τραγούδια, συναυλίες, πανηγύρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button