Επίκαιρα

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Αναστασία (και στο Κοντοπούλι)

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Αναστασία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Η Αγία Αναστασία ονομάζεται και φαρμακολύτρια. Η ιστορία της είναι εντυπωσιακή για το θάρρος και την πίστη της.

Άκαμπτη και ανυποχώρητη για την πίστη της, την έδεσαν σε πασσάλους και δεμένη όπως ήταν παραδόθηκε στη φωτιά στις 22 Δεκεμβρίου, πού η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της.

Όταν πέθανε, το λείψανό της, το πήρε μία γυναίκα αρχόντισσα, πού λεγόταν Απολλωνία, αφού χρησιμοποίησε τη γνωριμία της με τη σύζυγο του Επάρχου.

Σαν τον καλό Ιωσήφ από την Αριμαθαία, που παρέλαβε το σώμα του Ιησού και ενταφίασε, κι αυτή ενταφίασε το σώμα της Αγίας Αναστασίας στον κήπο της, όπου αργότερα έκτισε και ναό πρός τιμήν της.

 

Ποιός ακριβώς ήταν ο τόπος αυτός του μαρτυρίου και του ενταφιασμού της δεν γνωρίζουμε. Το μαρτύριό της έγινε το 303 ή 304 κατά το Διωγμό του Διοκλητιανού, κατά πολλούς στη Θεσσαλονίκη, κατά άλλους στο Σίρμιο, ενώ υπάρχουν και μερικοί πού πιστεύουν ότι εμαρτύρησε στη Ρώμη.
Γιατί, όμως η Αγία Αναστασία έχει επικρατήσει να ονομάζεται «Φαρμακολύτρια»;
α) Δίδει φάρμακα και θεραπεύει σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Το επίθετο «Φαρμακολύτρια» της Αγίας έχει δύο έννοιες, μία γενική και μία ειδική. Κατά την ευρύτερη, την γενική έννοια, η Αγία ονομάζεται έτσι, διότι όπως λέει ο Τρύφων Ευαγγελίδης στο βιβλίο του Βίοι Αγίων (σελ. 994) «είχε άνωθεν παρά Θεού την δύναμιν να λύνει και να καταστρέφει των φαρμάκων και των δηλητηρίων τα κακά αποτελέσματα και τας ενεργείας» ή διότι παρέχει η ίδια αφθόνως φάρμακα, «εκλύει» φάρμακα για την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών ασθενειών, όπως λέγει το Μεγαλυνάριο μιας ακολουθίας της: «Φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύεις πάθη δεινά, ω Αναστασία, τη θεία ενεργεία· διό τας χάριτάς σου πάντες κηρύττομεν».

β) Διότι λύνει τίς φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια

Κατά την ειδική έννοια η Αγία ονομάζεται «Φαρμακολύτρια», διότι ανάμεσα στις πολλές άλλες ιάσεις και θεραπείες πού επιτελεί έλαβε από τον Θεό τη χάρη και τη δύναμη να γλυτώνει όσους έπεσαν στα δίχτυα των φαρμακών και των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών. Λύνει τίς φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια, και γι αυτό ονομάζεται φαρμακολύτρια.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button