ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Σήμερα Κυριακή 12 Μαΐου η γιορτή της μητέρας. Πως και πότε πήρε η Γιορτη τη σημερινή της μορφή

Σήμερα Κυριακή 12 Μαΐου η γιορτή της μητέρας

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η. Γιορτή της Μητέρας είναι μία ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη προς τις μητέρες μας. Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου γιορτάζονταν η Γαία, η Μητέρα Γη και η Ρέα, γνωστή ως η «Μητέρα των Θεών». Αυτές οι γιορτές τιμούσαν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, με έμφαση στη θεία και φυσική δημιουργία.
Στην Ελλάδα, η σύγχρονη μορφή της γιορτής ξεκίνησε το 1929, συνδέοντάς την με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία που πηγαίνει τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία. Αυτή η παράδοση αντανακλά τον Σαραντισμό, μία πρακτική που συνεχίζουν οι χριστιανές μητέρες. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ενισχύεται η γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, ακολουθώντας τη δυτική παράδοση.

Διεθνώς, η ιδέα της σύγχρονης Γιορτής της Μητέρας ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από την Άννα Τζάρβις, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της και όλες τις μητέρες. Διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μία εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, οι γιοι τους να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Οι προσπάθειες των δύο γυναικών, οδήγησαν στην επίσημη αναγνώριση της Γιορτής της Μητέρας το 1914 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον.

Στις μέρες μας, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την πολιτιστική παράδοση κάθε χώρας. Συνήθεις τρόποι εορτασμού περιλαμβάνουν την απονομή δώρων, λουλουδιών, ειδικών γευμάτων και προσωπικών εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης. Η ημέρα είναι μία υπενθύμιση της ανεκτίμητης συμβολής των μητέρων στη ζωή μας και μία ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας προς αυτές.

(πηγή: Λευτερια)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button