Περιοδικό

Σμυρναίικα φοινίκια (που ειναι και Λημναίικα) Με αλισίβα, μας ειπαν, τα έκαναν και εδώ

Σμυρναίικα φοινίκια

Φοινίκια, μια συνταγή από την Ανατολή γεμάτη αρώματα και αναμνήσεις!

Κυριακή Αρχοντάκη – Μιχοπούλου

Αγαπημένο

Φωτογραφία: Θεoδόσης Γεωργιάδης    – Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

«Όταν έφτασαν οι γονείς μου στον Πειραιά, στη Νίκαια, είχαν ξυλόσομπα. Με τη στάχτη από εκεί έφτιαχνε η μητέρα μου την αλισίβα για τα φοινίκια.

Τη θυμάμαι να βράζει στάχτη με νερό και να το σουρώνει. Με τα χρόνια το αντικατέστησαν με χυμό πορτοκάλι. Το μέλωμα γινόταν μέσα στην κατσαρόλα και ενώ έβραζε το σιρόπι σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά», μας είπε η κ. Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου από την Ένωση Σμυρναίων, η οποία μας έδωσε αυτή την ωραία συνταγή. Όπως μας είπε, σε όλες τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ετοιμαζόταν το σταχτόνερο για τα φοινίκια, παράδοση που δεν εγκατέλειψαν οι Σμυρνιοί ακόμα και σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

1 ώρα προετοιμασία

25′ ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Τεμάχια: 40

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 130 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 230 γρ. χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα + λίγη ακόμα, για το πασπάλισμα, αν θέλουμε
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 250 γρ. μέλι
  • 750 ml νερό

Διαδικασία

  1. Για τα φοινίκια, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έντονα με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο.
  2. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται καθώς και το μπέικιν πάουντερ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη για τα φοινίκια αρκετά μαλακή και έντονα λαδερή, και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  4. Πλάθουμε τα φοινίκια σε μακρόστενο σχήμα, όπως τα σουτζουκάκια.
  5. Για τα φοινίκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  6. Αραδιάζουμε τα φοινίκια σε καλά λαδωμένα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
  3. Βάζουμε δόσεις από κρύα φοινίκια στο σιρόπι (έτσι ώστε όλα να καλύπτονται από το υγρό), τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
  4. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε επιπλέον κοπανισμένη καρυδόψιχα σε κάθε στρώση από τα φοινίκια που τακτοποιούμε στην πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

ΑΛΕΥΡΙ (ΖΥΜΕΣ)ΚΑΡΥΔΙΑΠΟΡΤΟΚΑΛΙΓΛΥΚΟΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button