Ανακοινώσεις

SOS: Με τη Βάση Εισαγωγής, σβήνουν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Να αντιδράσουν οι Τοπικοί Φορείς!

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Μυτιλήνη, 01 Αυγούστου  2022

Δελτίο Τύπου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 40.000 υποψήφιοι στερήθηκαν την πρόσβασή τους στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εμπνεύστηκε η Νέα Δημοκρατία και εφάρμοσε η υπουργός της κ. Κεραμέως.

Πρόκειται για μια πολιτική σχεδιασμένη για να δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς από τους 80.000 φοιτητές που εισάγονταν στα Πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε σχεδόν τους 60.000.

Η πολιτική αυτή, εκτός από τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί σε παιδιά και οικογένειες, υποβαθμίζει, μέσω της μείωσης των εισακτέων, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για άλλη μια χρονιά έμειναν εκατοντάδες κενές θέσεις στα περισσότερα τμήματα του τοπικού πανεπιστημίου, μια πολιτική η οποία, αν δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και για την τοπική κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία βρίσκονταν στον αντίποδα των καταστροφικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση σήμερα. Καθιέρωσε για πρώτη φορά την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, με βάση το απολυτήριο, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την πλήρη καθιέρωση της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη- Κεραμέως ανέτρεψε πλήρως αυτή την πολιτική, για χάρη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και αντί για ελεύθερη πρόσβαση καθιέρωσε τη συνεχή μείωση των εισακτέων και τη συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, από το 1984, αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του τόπου μας, έχοντας προσφέρει όχι μόνο στην οικονομική ενδυνάμωση των νησιών μας αλλά και μέσω της διεθνούς, πλέον, αναγνώρισης του σε ερευνητικό επίπεδο, αναδεικνύει συνεχώς τον πολιτισμό και το περιβάλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου.  Διαθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό. Η παρουσία χιλιάδων φοιτητών στο νησί μας του προσδίδει όχι μόνο ζωντάνια, αλλά και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο, αναντικατάστατο στις εποχές κρίσης τις οποίες διανύουμε.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την απουσία στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, δεν είπαν κουβέντα για την τρομακτική μείωση των εισακτέων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, ο οποίος ψήφισε τον νόμο Κεραμέως και έχει επομένως προσωπική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια.

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των νησιών μας είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις επερχόμενες εκλογές.

Φωτογραφια : Θα μείνουμε με τα Γραφεία (φωτογραφία)  τα Εργαστήρια και το νέο Γαροφαλίδειο να βλέπουμε σινεμά και να τρώμε σπόρια… Πίσω ολοταχώς  στη 10ετια του 60 !

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button