Ανακοινώσεις

Σωτήρης Μαυράκης, ετών 86

Άλλη μια ανάρτηση μετά από αυτή που κάναμε το πρωί για το Σωτήρη Μαυράκη. Εχει κάποια επιπλέον βιογραφικά  στοιχεία και  για  την πορεία του   στα μουσικά δρώμενα του Νησιού  καθως και για την  έκδοση ενός cd  με προσφυγικά τραγούδια του Ρεις Ντερε,  με πανελληνία απήχηση !

Λάβαμε και κάποιες φωτογραφίες, ιστορικής σημασίας, με άλλους μουσικούς της Λήμνου και επιλέγουμε μια από αυτές, με το Σωτήρη νεαρό,  το 1960, πρώτος από αριστερά και άλλους Λημνιούς Μουσικούς, δεξιά, στην Αλεξανδρούπολη.       Η.Κ.

 

Σωτήρης Μαυράκης

Γεννήθηκε το 1934 στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου σε περιβάλλον προσφύγων από το Ρεισντερέ της Μικράς Ασίας με καλλίφωνους αμανετζιδες τραγουδιστές. Η κατοχή, του στέρησε τη βασική εκπαίδευση, αφού όπως έλεγε ο ίδιος πήγε μόνο πρώτη και τετάρτη τάξη. Στην κατοχή γνώρισε την αδικία, τότε που ο δοσίλογος του χωριού μάζευε από τα σπίτια ζώα, αυγά, η ότι άλλο είχε ο κάθε φτωχός, για να τα δίνει στους γερμανούς. Αυτό σημάδεψε την παιδική του ψυχή, ίσως για αυτό αργότερα στρατεύτηκε στην αριστερά με πάθος για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς συμβιβασμούς. Γύρω στο 1956 απόκτησε το πρώτο του μουσικό όργανο, ένα τρίχορδο μπουζούκι. Έτσι ξεκίνησε μια μουσική πορεία που κράτησε μέχρι σχεδόν το θάνατο του. Έπαιξε με όλους τους μουσικούς της Λήμνου και αναδείχτηκε ως ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές του νησιού, παίζοντας σε όλα τα χωριά σε πανηγύρια και σε γάμους.

 

Η φωνή του ευτυχώς έχει απαθανατιστεί σε διπλό CD με το όνομα “Ρεϊς-Ντερέ

Τραγούδια των προσφύγων του Ρεϊς-Ντερέ Μικράς Ασίας” που τραγουδά η οικογένεια Σωτηρίου Μαυράκη.

 

Η συμβολή του στην ανάδειξη της μουσικής των προσφύγων της Λήμνου τον ανέδειξε σε μία σημαντική μορφή της παραδοσιακής μουσικής με πανελλαδική απήχηση, με πολλές συμμετοχές και αφιερώματα σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

 

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 5 μ.μ. στο ναό του Αγ Παντελεήμονα

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button