Περιοδικό

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα- Απολλωνία

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα

(Μια σειρά με τα μέρη που επισκέφτηκε) – Απολλωνία

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Μετά την Αμφίπολη ο Παύλος και ο Σίλας πέρασαν από την κωμόπολη της Απολλωνίας στο δρόμο τους προς τη Θεσσαλονίκη. Στο ιερό βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κήρυξαν ή ότι διακόνησαν εκεί, καθώς φαινόταν ότι είχαν σκοπό να μεταβούν απευθείας στη Θεσσαλονίκη, όπου γνώριζαν ότι υπήρχε εβραϊκή συναγωγή. Ωστόσο, η αναφορά του Αποστόλου Παύλου σε πολλές εκκλησίες της Μακεδονίας μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά διακήρυξε τον χριστιανισμό και στην Απολλωνία και δημιούργησε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία.

Ένας επιπλέον λόγος που υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση είναι ότι σίγουρα είχαν ανάγκη για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

 

Η Απολλωνία βρισκόταν κατά μήκος της Εγνατίας Οδού σαράντα τέσσερα περίπου χλμ. δυτικά της Αμφίπολης και τον Στρυμονικό Κόλπο και 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή κάπου στο μέσο της διαδρομής.

Ιδρύθηκε το 432 π.Χ., όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης της Χαλκίδας στην Εύβοια να αποσπαστούν από την επιρροή και συμμαχία της Αθήνας και να μετοικίσουν

σε αυτό το μέρος.

 

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας δημιουργήθηκε εδώ ο οικισμός Εγρί Μπουτζάκ με την εγκατάσταση Γιουρούκων. Στην ελληνική Επανάσταση του 1821 ο στρατός των επαναστατημένων Μακεδόνων υπό τον Εμμανουήλ Παππά κατέλαβε το Εγρί Μπουτζάκ και κινήθηκε ανατολικά προς Ρεντίνα. Αναγκάστηκε όμως σε οπισθοχώρηση λόγω της επέλασης από την ανατολική Μακεδονία του Μπαϊράμ Πασά, που έσπευσε σε υποστήριξη των Οθωμανών. Έγινε τότε μια καθοριστική μάχη για την έκβαση του αγώνα στην πεδιάδα έξω από τη Νέα Απολλωνία, γνωστή ως η Μάχη του Εγρί Μπουτζάκ, που έληξε με οπισθοχώρηση των Ελλήνων μπροστά στον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό.

 

Με την απελευθέρωση το 1913 τα λουτρά του χωριού επέλεξαν ως χειμερινή διαβίωση μαζί με τα κοπάδια τους νομάδες Σαρακατσάνων.

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι πήγαν στην Τουρκία και στη Νέα Απολλωνία εγκαταστάθηκαν Έλληνες από περιοχές γύρω από την Προποντίδα (από τα χωριά Βίγα, Αξάζ, Δερμεντζίκι και Προύσα της Τρωάδας), καθώς και από χωριά των Δαρδανελίων της Ανατολικής Θράκης.

 

Η περιοχή ήταν σημαντική, ιδιαίτερα από στρατιωτική άποψη, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους όσο και κατά την Τουρκοκρατία.

Η τοπική παράδοση αναφέρει έναν απλό βράχο έξω από το σημερινό χωριό ως το βήμα από το οποίο κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Το βήμα αυτό είναι ένας βράχος και βρίσκεται στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, που ανακηρύχθηκε το 1985 ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Απέναντι από αυτόν τον βράχο υπάρχουν σήμερα ερείπια από χαμάμ.

 

Το όνομα της πόλης δόθηκε προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Για το λόγο αυτό υπήρχε στην πόλη ένας επιβλητικός ναός του Απόλλωνα.

Ένα άλλο όνομα που αποδόθηκε στην Απολλωνία στις αρχές του 20ού αιώνα κατά την Τουρκοκρατία ήταν Παζαρούδα, λόγω μιας ανοιχτής λαϊκής αγοράς, που πραγματοποιούνταν για 15 ημέρες.

Σήμερα η Νέα Απολλωνία είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της και τα ιαματικά λουτρά, που απέχουν 5 χλμ, από τον γραφικό οικισμό δίπλα στη λίμνη Βόλβη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και η ηρεμία της φύσης παρέχουν ιδανικές συνθήκες χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button