Λήμνος

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, Ο ΛΗΜΝΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, Ο ΛΗΜΝΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αποπνέει Λήμνο το Βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τον τίτλο:  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΔΕΝΩΝ (1904-1910)   ΚΑΙ ΠΕΛΑΓΩΝΕΙΑΣ (1910-1912)

 Ο Μητροπολίτης Στεφ. Δανιηλίδης είναι Λημνιακής  καταγωγής, διατέλεσε και Μητροπολίτης Λήμνου και ο τάφος του  βρίσκεται  στην Αγία  Τριάδα.

Όμως  και οι συγγραφείς αυτού  του σπουδαίου  επιστημονικού και ιστορικού  έργου είναι Λημνιοί. Η Θεοδώρα Παλαμηδά – Ευθυμιαδου  (απο τα Καμίνια) και ο  γιός της Δημήτρης Ευθυμιάδης μπορεί να διαμένουν εκτός Νησιού όμως  η Λήμνος είναι ο τόπος καταγωγής τους και η έννοια τους!   Σε μεγάλο βαθμό  και το πρωτογενές υλικό  του βιβλίου  είναι από κώδικες του Εκκλησιαστικού Αρχείου της Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Θεωρώ σημαντικό και ενδεικτικό της  ιστορικής αντίληψης των συγγραφέων ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους 60 Λημνιους και Αγιοστρατίτες (και με κατάλογο των ονομάτων τους)  της Μεραρχίας του  Αρχιπελάγους,  “που έπεσαν για τη Μακεδονία στην Μάχη του Σκρα την 17η Μαΐου 1917”.  Να επισημάνω ότι τα χρόνια της Μητροπολιτικής θητείας του Λημνιού Ιεράρχη σε Μητροπόλεις της Μακεδονίας είναι η περίοδος  του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ από τον οποίο  ο Λήμνιος Μητροπολίτης δεν ήταν αποστασιοποιημένος…,  κάθε άλλο !

Αργότερα, από ο,τι ξέρω,  διατέλεσε για μεγάλο διάστημα Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου.

Για την πλήρη κατανόηση του περιεχομένου  πολύτιμου αυτού βιβλίου παραθέτω ένα μέρος από τον Πρόλογο του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστ. Πανεπ. Θεσ/κης,  Αθ. Ε. Καραθανάση:

“και ιδού τώρα που δύο συμπατριώτες του Μακαριστού Στεφάνου,  Λήμνιοι δηλ. την καταγωγή, η Θεολόγος Καθηγήτρια και Διδάκτωρ του  Α.Π.Θ  κ. Θεοδώρα Παλαμηδά – Ευθυμιάδου  και ο Φυσικός το επάγγελμα υιός της κ. Δημήτριος Ευθυμιαδης  κατόρθωσαν, χάρη στο πάθος τους  και την αγάπη τους προς τον Στέφανο, να μελετήσουν τις επιστολές του, να τις μεταγράψουν και να δώσουν ένα έξοχο έργο, πολυτιμότατο για την  μελέτη της κρίσιμης αυτής περιόδου  1904-1912 σε περιοχές επίκεντρα του Μακεδονικού Αγώνος, στις οποίες ο Στέφανος Δανιηλίδης υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του. …

… Και για τούτο και δικαίως φρονώ  ότι έπραξε άριστα ο κάλλιστος και πολλά αγαπώμενος απο το ποίμνιο του …. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, που ανέλαβε την έκδοση του παρόντος έργου…”  

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ  ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΛΗΜΝΟΣ” –  ΤΗΣ  ΟΠΟΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥΣ .   Ηλίας Κότσαλης

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button