Περιοδικό

Στη Σουηδία το χειμώνα

Στη Σουηδία το χειμώνα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Σουηδία είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα με 10 εκατομμύρια κατοίκους. Σε σύγκριση με μας, που έχουμε σχεδόν ολόκληρο το χρόνο ηλιοφάνεια και γενικά καλές καιρικές συνθήκες, αυτή αντίθετα είναι κοντά στο Βόρειο Πόλο και σχεδόν τη μισή χρονιά ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς με χιόνια, πάγο, και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συχνά με «ολικό παγετό», δηλαδή μέρα-νύχτα κάτω από το μηδέν. Παγώνουν ακόμα και οι λίμνες.

Επίσης έχει σκοτάδι και συνήθως συννεφιά (σε αντίθεση με το καλοκαίρι που έχει συνέχεια ήλιο μέρα-νύχτα).

Εντούτοις δεν έχουν τα προβλήματα που είχαμε εμείς πρόσφατα με το χιόνι, διότι:

1)    Οι Σουηδοί χαίρονται το χιόνι και κάνουν οικογενειακά χειμερινές διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα. Πολλοί ψαράδες πηγαίνουν στις παγωμένες λίμνες και ψαρεύουν ανοίγοντας μια τρύπα στον πάγο.

Επίσης κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο διοργανώνεται το χειμερινό ράλι αυτοκινήτου.

2)    Ο καθένας είναι υποχρεωμένος και καθαρίζουν τον πάγο και το χιόνι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του ή το μαγαζί του.

3)    Όλοι οι οδηγοί, όλοι ανεξαιρέτως, είναι υποχρεωμένοι να φοράνε χιονολάστιχα. Όχι περιστασιακά όταν χιονίζει, αλλά από 1η Οκτωβρίου συνέχεια ολόκληρο το χειμώνα μέχρι τέλος Απριλίου.

Το πρόστιμο αν δεν τα φοράς είναι 680 ευρώ.

Τα χιονολάστιχα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν λαμάκια και καρφάκια, επιτρέπουν να οδηγείς σε πάγο και σε χιόνι με ασφάλεια πολύ καλύτερα κι από αλυσίδες.

4)    Οι κρατικές υπηρεσίες φροντίζουν οι δρόμοι να είναι ασφαλείς, όχι μόνον όταν χιονίζει, αλλά ολόκληρο το χρόνο. Υπάρχει τέλεια συντήρηση των δρόμων και όλες οι ευκολίες για τους οδηγούς.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπάρχουν διόδια. Οι οδηγοί πληρώνουν μόνο μια φορά το χρόνο τέλη κυκλοφορίας και τίποτα άλλο.

Εάν συμβεί κάποιο ατύχημα που οφείλεται σε κακοτεχνία ή ελάττωμα στο δρόμο, π.χ. λακκούβα, έλλειψη προειδοποιητικών και ενημερωτικών πινακίδων κλπ., ο Δήμος και ο εργολάβος που έφτιαξε το δρόμο σε αποζημιώνουν αμέσως, τόσο για τις υλικές ζημίες, όσο και για την ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη.

5)    Οι οδηγοί ξέρουν να οδηγούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες πάγου και χιονιού. Επίσης σέβονται τους άλλους οδηγούς και πεζούς. Τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Το κάνουν διότι από μικρά παιδιά, από το νηπιαγωγείο, απέκτησαν τέτοια σωστή εκπαίδευση και νοοτροπία. Οι ελάχιστοι που παραβαίνουν και παρανομούν φωτογραφίζονται αυτόματα από ραντάρ στο δρόμο και το τσουχτερό πρόστιμο πηγαίνει κατευθείαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button